Šarmantan član svakog oprašivača ili bašte

Pčelinji melem (Monarda) je šarmantan član svakog oprašivača ili bašte. Takođe se smatra neophodnim u nekim kućnim ormarićima. Pored toga, ima dugu istoriju koja počinje ovde u Americi. Indijanci su koristili pčelinji melem mnogo pre dolaska evropskih doseljenika. Kada su to uradili, naučili su ih svemu o tome – i dali im ključno oruđe u borbi protiv britanske vladavine! Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Bee Balm na jeziku cveća.

Tradicionalno, cveće balzama nosi simbolično značenje simpatije, jasnoće misli, prosperiteta i zaštite. Pčelinji melem je bio važna biljka u ceremonijama loža znoja indijanskih plemena istočne obale. Takođe je igrao ulogu hvatača kada je kolonistima bila potrebna zamena za piće nakon Bostonske čajanke. Neki kažu da ga crveno cveće povezuje sa vatrom i Marsom.

Stabljike, koje se nazivaju i stoloni, koje se granaju od osnove biljke i ukorenjuju se kako bi formirale novu biljku

Seme, koje će pasti i samosejati ako ostavite cvetne glavice

Posle nekoliko godina, biljka pčelinjeg balzama će početi da izumire. Grudice obično formiraju mrtve grozdove u centru. Iz tog razloga, baštovani treba da ga iskopaju i podele svakih nekoliko godina.

 

Postoje i hibridne sorte sa ljubičastim, ružičastim ili belim cvetovima. Ima zeleno lišće izrazitog mirisa mente koje se koristi za pripremu čaja.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca