Priprema objekta za jagnjenje

Priprema objekta za jagnjenje praktično počinje još za vreme leta kada se vrši detaljno izđubravanje a potom i dezinfekcija a po potrebi i krečenje objekta.

Kod starijih objekata treba pregledati krov da ne dođe do prokišnjavanja tokom zime što može da napravi dosta problema. U cilju sprečavanja promaje a i hladnoće zimi, na vreme treba zastakliti prozore sa oštećenim staklima. Kada su prozori u pitanju, radi obezbeđenja dovoljno svetlosti u objektu, površina prozora treba da bude bar dvadeseti deo površine poda a poželjno je da to bude petnaestina površine poda. Istovremeno sa osvetljenjem treba rešiti i problem ventilacije, jer vlaga, posebno u delu sa jagnjadima može da bude štetna. Na farmama uglavnmom nema posebnih objekata za jagnjenje. Zato se ovčarnik potrebnom opremom (drvene pregrade – lese), deli na manje delove – boksove – za jagnjenje i smeštaj ovaca sa jagnjadima. U praksi se često dešava da se objekat tokom leta, kada u njemu nema ovaca, koristi za čuvanje raznih, za same ovce, nepotrebnih predmeta. Sve to takođe na vreme treba ukloniti iz objekta.

Oko objekta, koji je na ravnom terenu, na vreme treba urediti odvodne kanale kako bi se izbegla opasnost da u slučaju veće količine padavina ili eventualnog topljenja snega, voda uđe u objekat.

Za smeštaj ovaca treba predvideti i dovoljnu površinu. Za samu jagnjad treba predvideti 0,5 do 0,6 m2 poda po grlu. Za ovce treba pripremiti površinu od 1 m2 za grlo a za ovcu sa jagnjetom 1,25 m2 po grlu. Objekat treba da bude tako pripremljen da u delu, gde su ovce sa malim jagnjadima, temperatura bude 10 – 12 stepeni Celzijusa. U slučaju potrebe za utopljavanjem, na vreme pripremiti bale slame ili neki drugi materijal.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca