Jelena Jovković, direktor Turističke organizacije Aleksandrovac, na Sajmu Turizma, koji se održava u Beogradu, naglašava da je promocija turističkih potencijala i proizvoda osnovni zadatak organizacije. „Župa je kao destinacija koja će biti prepoznatljiva po svojim jedinstvenim karakteristikama“, ističe ona, ukazujući na vinarstvo i vinogradarstvo kao najevidnije aspekte lokalne ponude.
Muzej vinarstva – inspiracija za posetioce
Jovković ističe da je muzej vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu jedinstven kao takva institucija u jugoistočnoj Evropi. „Pre posete bilo kojoj vinariji, savetujemo da se prvo upozna posetite muzej. Ovde možete videti početke i razvoj vinarstva, ali i moderne tehnološke prilike koje su omogućile očuvanje tradicije“, dodaje direktorka.
Vinarija koja parira svetskim standardima
Prema Jovković, Župa Aleksandrovačka predstavlja najznačajniju predstavnicu vina u Srbiji. Zahvaljujući posvećenosti lokalnih vinara i kvalitetnim zasadima, produkcija se po međunarodnim kriterijumima porijedi sa svetskim vinoreme. Ovaj uspeh rezultat je ljubavi, pažnje i posvećenosti tradiciji, što čini proizvode neponovljivim.
Širok spektar turističkih aktivnosti
Pored vinarstva, Aleksandrovac nudi i bogat program verskog, kulturnog, kao i sportsko-rekreativnog turizma. Posetioci imaju priliku da uživaju u relaksacionoj atmosferi izlatišta Mitrovo polja, poznatog kao Cvetna dolina, gde su pešačke staze ukrašene u skladu sa sezonama cvetanja. Lokacija je okružena značajnim turističkim centrima poput Kopaonika i Vrnjačke banje, što doprinosi još većoj popularnosti destinacije.
Saradnja i gastronomska ponuda
Jovković naglašava i izuzetnu saradnju sa susednim opštinama, kao i bogat izbor restorana koji doprinose gastronomskom uživanju posetilaca. „Uvek možete da nađete predak u kvalitetnoj čaši vina i da upoznate domaće specijalitete, bilo da ste u planinskoj Pasrmci ili u samom centru Aleksandrovca“, ističe ona.
Poziv na posetu
Kroz sve aktivnosti i ponudu, Jovković poziva sve čitaoce, Domaćinske kućae da posete Aleksandrovac i uvere se zašto turisti, jednom došli u Župu, uvek ostavljaju dobar utisak i se ponovo vraćaju. „Proverite sami da li je tako – uverite se na osnovu reči naših posetilaca“, zaključuje direktorka.
Ovaj raznovrstan program i posvećenost očuvanju tradicije čine Župu Aleksandrovačku izuzetnom destinacijom za sve ljubitelje vinarstva i kvalitetnog turizma.
Na Sajmu turizma predstavljeni su i proizvodi poljoprivrednog gazdinstva Marić iz Boturića.
Porodično gazdinsto bavi se organskom proizvodnjom i preradom voća i povrća. U čemu je tajna uspešne proizvodnje saznali smo od Danice i Željka.
Danica je završila višu pedagošku školu, ali nikada nije radila u struci. Posvetila se deci, jer je ljubav prema deci za nju bila bitnija nego posao. Kasnije kada su deca porasla odlučila je da se bavi voćarstvom i povrtarstvom i kako kaže nije pogrešila.
Meštani ovog sela uglavnom se bave proizvodnjom voća i povrća, dok smo mi proizvodnju voća i povrća, pretvorili u preradu, priča nam Danica i dodaje: Imamo oko 140 proizvoda, ponosni smo na to. Mi smo petočlana porodica,muž, troje dece i ja aktivo radimo i svi živimo od toga. Proizvodimo paradajz, papriku, malinu, grozđe, kupinu, posedujemo svoju proizvodnju.