Institut za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda (IPN), u saradnji sa naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama, već treću godinu zaredom organizuje manifestaciju sa ciljem podsticanja dodatne valorizacije srpske maline kroz preradu, osnaživanja inovacija u proizvodnji i preradi, promocije tradicionalnih receptura, kao i izgradnje prepoznatljivog brenda proizvoda od maline.
Izložba će biti održana 19. jula na promenadi u Vrnjačkoj Banji.
Organizator je pozvao sva poljoprivredna gazdinstva, zadruge i udruženja proizvođača, firme, pojedince, kao i grupe učenika i studenata, nastavnike i istraživače iz poljoprivredno-prehrambenih škola, instituta i fakulteta da prijave svoje proizvode.
Prijava za učešće na takmičenju traje od 23. juna do 17. jula 202 elektronskim putem
Komisija za ocenu proizvoda izvršiće selekciju onih koji će ući u takmičenje i biti izloženi na štandovima duž promenade u Vrnjačkoj Banji.
Kriterijumi za ocenu biće senzorne karakteristike, inovativnost proizvoda i pakovanje. Izbor najboljeg proizvoda predviđen je u više kategorija, definisanih važećim pravilnicima koji se odnose na kvalitet proizvoda od voća (npr. voćni džem od maline, žele, marmelada, voćni i ceđeni sok, zamrznuta ili pasterizovana malina, pasterizovana kaša, sirup, kompot, slatko, kandirano ili sušeno voće, kao i mešani proizvodi od voća i povrća), ali i u novim kategorijama koje nisu obuhvaćene postojećim pravilnicima.
Na izložbi će biti dodeljena priznanja stručne komisije, a proizvode će ocenjivati i potrošači.