Berba i čuvanje plodova kupine

Berba plodova kupine je jedna od najosetljivijih, ako ne i najosetljivija faza tokom celokupnog proizvodnog ciklusa, te je poželjno dobro se organizovati. Pre svega treba odrediti optimalan rok i način berbe, a odmah zatim je potrebno izračunati broj neophodnih radnika za ovaj posao.

Uzevši u obzir da plodovi kupine sazrevaju u rasponu od 45 do 90 dana, pogodno je svakog drugog ili trećeg dana brati sorte uspravnog tipa rasta, odnosno na svakih 4 do 5 dana brati plodove puzećih i poluuspravnih sorti.

Optimalan momenat berbe zavisi i od željene namene plodova, ali pre svega treba voditi računa o tome da kupina spada u neklimakterične voćne vrste i da ne dozreva nakon berbe. Kada se planira konzumiranje u svežem stanju najpoželjnije je berbu vršiti 1 do 2 dana pre pune zrelosti ili u punoj zrelosti. U ovom periodu plodovi su optimalne čvrstoće, najboljeg ukusa, imaju izraženu aromu i dobru obojenost. Očuvanju kvaliteta plodova doprinosi berba direktno u plastične posudice zapremine 0,5 do 1 kg. Prezreli plodovi su osetljiviji na manipulaciju tokom skladištenja, pakovanja i transporta, a naravno i manje su ukusni. Kada se plodovi prerađuju, berbu treba obaviti u tehnološkoj zrelosti, odnosno kada plodovi imaju onaj stepen zrelosti koji će prerađenom proizvodu obezbediti najbolji kvalitet. U ovom slučaju koriste se plitki, otvoreni holandezi, koji prikupljaju 2 do 2,5 kg plodova.

U našem kraju zastupljena je ručna berba, koja bolje čuva kvalitet ubranih plodova. Broj radnika zavisi od površine zasada, prinosa i prosečnog dnevnog učinka po jednom radniku. Prema normativima kod bestrnih sorti oko 100 kg plodova dnevno može ubrati jedan radnik, dok je za sorte kupine sa bodljama to od 40 do 80 kg dnevno. Gajbice, odnosno holandeze, sa ubranim plodovima treba ostaviti na nekom zasenjenom mestu i što je više moguće smanjiti vreme izlaganja plodova direktnom suncu. Poželjno je plodove odmah istog dana dopremiti do tržišta ili na mesto za skladištenje i preradu. Berbu treba organizovati po suvom vremenu, tokom prepodnevnih ili kasnih popodnevnih časova. Ne preporučuje se berba mokrih plodova, jer brže propadaju i skloniji su kvarenju.

Uvek je tokom berbe važno voditi računa o higijeni. Svi berači treba da budu zdravi i bez povreda, a redovno i detaljno pranje ruku se podrazumeva. Takođe, sve gajbice treba obavezno, pre i posle upotrebe, dezinfikovati i oprati. Dezinfekciju treba vršiti van zasada, na taj način se sprečava kontaminacija zemljišta ili plodova hemijskim sredstvima.

Plodovi kupine koji će se konzumirati u svežem stanju, u običnim uslovima čuvanja već posle 2 do 3 dana gube tržišnu vrednost zbog raspadanja i otpuštanja sokova. Kada se planira čuvanje plodova do 5 dana pogodno je obezbediti temperaturu od 0 °C do 2 °C i relativnu vlažnosti vazduha od 90 do 95 %. Za duže čuvanje potrebne su komore sa kontrolisanom atmosferom. Međutim, u našim uslovima plodovi se najčešće hlade na temperaturi od 0 °C do 1°C, a zatim se smrzavaju u komorama na -35 °C do -40 °C. Čuvanje ovih plodova obavlja se na temperaturama -18 °C do -20 °C sve dok se ne izvrši prebiranje i prerada.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor