Zdravi proizvodi Dušana Pantelića iz Šapca

Dušan Pantelić, rođen je u Šapcu, a trenutno živi  na relaciji Šabac (Dobrić) – Novi Sad.

Studira na Prirodno-matematičkom fakultetu, na smeru – integrisane studije master profesor biologije i ostalo mu je još dva ispita do master rada. Dušan je sportski tip, voli često da provodi vreme u prirodi, da planinari, kampuje, vozim bicikl, a i da trči.

Dve velike ljubavi su mi biljke i hrana.

“Ljubav prema biljkama se javila još odmalena. Jedan od hobija mi je da sakupljam kaktuse i ostale sukulente, kao što su aloje, agave, mlečike i to radim negde oko 15 godina. Kolekcija broji blizu 500 sukulenata. Neke biljke su zasađene u saksije, a neke su zasađene direktno u bašti, gde prezime napolju, s obzirom na to da su otporne na niske temperaturu i visoku vlažnost zemljišta tokom zime, priča naš sagovornik i dodaje:

Sa putovanja se uvek vraćam sa nekom novom biljkom ili semenom neke neobične sorte. Tako u bašti imam i 18 starih sorti paradajza, raznih oblika i boja – crvenih, roze, crnih, žutih, narandžastih, zelenih, šarenih. Imam raznih sorti čerija, tako da njega dehidriram, a onda ga stavljam u hladnoceđeno ulje, sa začinima što može biti idealan dodatak salatama ili kao dresing za razna jela.

Pored ljubavi prema biljkama, koja je bila prisutna odmalena, ljubav prema hrani se kod  Dušana javlja nakon odlaska  na studije u Novi Sad i samostalnog života.

S obzirom na to da izbegava prerađenu hranu i trudi se da se hrani zdravo, odatle dolazi ideja da pravi džemove bez šećera, zaslađene urmama. Prvobitno je počeo da ih pravi iz lične potrebe za nečim zdravim, a slatkim, sa voćem pouzdanog kvaliteta. Ali pošto je i društvo bilo zainteresovano za takve proizvode, napravio je stranicu na instagramu (@bazart.ns) gde plasira svoje proizvode i na taj način su postali dostupni i za širu javnost. Pored osnovnih džemova poput džema od šljive, kajsije ili maline, pravi i zanimljive i neuobičajene kombinacije kao što su smokva-orah, kruška-lešnik ili jagoda-čia semenke.

Pošto je veliki ljubitelj voća, a voli i prijateljima da poklanja stvari koje nisu uobičajene, dosetio  se jestivih buketa, koje čine voće i cveće, što je idealan poklon za neku drugu osobu.

Za Novu godinu pravi novogodišnje venčiće, od prirodnih materijala, kao što su šišarke, citrusi, razni plodovi biljaka koje nalazi u prirodi.

Dušan Pantelić veruje da je ovo tek početak i da će naći još zanimljivih načina da ispolji svoju kreativnost.

Otkio nam je i tajnu kako kuva džemove.

“Kuvam ih od sat do dva, u zavisnosti koje je voće u pitanju, jer ono koje ima više vode, potrebno je da se više kuva.  Nekih 15 minuta pred kraj kuvanja, dodajem limunov sok što je zamena za konzervans, što džemu produžava vreme trajanja.

U međuvremenu, dok se džem kuva, teglice sterilišem tamo što ih stavim u rernu na 15 min na 120 stepeni.  Vruć džem sipam u vruće teglice, a nakon toga ide i pasterizacija, tako što tegle obložim papirom, stavim ih u šerpu sa vodom i kuvam na srednjoj vatri 15 minuta, završava svoju priču Dušan.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor