Osiguranjem useva do sigurne i ozbiljne poljoprivredne proizvodnje

U sklopu učešća na Novosadskom sajmu poljoprivrede, Kompanija Dunav osiguranje održala je konferenciju “„Izazovi i rešenja u poljoprivredi““, zajedno sa dugogodišnjim partnerima, Udruženjem novinara za poljoprivredu „Agropress“. Uz prisustvo velikog broja predstavnika struke, državnih institucija i poljoprivrednika, razgovaralo se na temu učestalih rizika i šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, kao trendovima osiguranja u domenu poljoprivrede.

Subvencioniše se (regresira) 40%, područja sa otežanim radom u poljoprivredi 45% , na području Moravičkog, Zlatiborskog, Podunavskog, Šumadijskog i Kolubarskog upravnog okruga 70% od plaćenje premije osiguranja umanjene za iznos poreza, istakla je Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede  i dodala da su maksimalni iznosi podsticaja:
1. za podsticaje za osiguranje ratarskih kultura – 100.000 dinara
2. za podsticaje za osiguranje povrtarskih kultura – 500.000 dinara
3. za osiguranje voćarskih kultura, vinove loze i hmelja – 1.000.000 dinara
4. za podsticaje za osiguranje rasadnika i/ili mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod – 500.000 dinara
5. za podsticaje za osiguranje životinja – 2.000.000,00 dinara.

Osiguranje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji je u stalnom porastu, pri čemu se konstantno ulažu napori da se procenat osiguranja proizvodnje uvek povećava,istakla je pomoćnica ministra.

Ukupna površina biljnih kultura u 2021. godini koja je obuhvaćena premijom iznosi 164.959,31 hektara, dok je površina u 2017 godini pokrivena subvencijom premije osiguranja iznosila 133.721,64 hektara.

Mi i dalje radimo na afirmisanju proizvođača da se opredele za osiguranje, što je veoma važno, ako se uzme u obzir da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom.

Zato je pored rada i primene agrotehničkih mera jedini siguran način da ekonomskom smislu završite proizvodnju kako treba da budete osigurani, jer samo jedna nepogoda može prouzrokovati velike ekonomske štete i posledice,istakla je na kraju Vedrana Ilić.

Predsednik Uduzenja novinara za poljoprivredu „Agropres“Goran Ðaković kaže da već trinaest godina zajedno sa kompanijom Dunav osiguranje radi na edukaciji poljoprivrednika o osiguranju.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca