Dušan Tatalović: Tri frtalja uskoro na tržištu

Znanje stečeno na Ekonomskom fakultetu u Subotici,  Dušan Tatalović  iz Vršca primenjuje u proizvodnji kupina na porodičnom imanju u Kupiniku, i pravljenju kupinovog vina koje nosi njegovo ime. Prvu bocu napunio je kada mu je bilo 15 godina, godišnje proizvede 5.000 litara i sve proda na manifestacijama širom Srbije i u svom podrumu. Prve sadnice, njih 400 zasadili su na  12 ari, i tako je to počelo. Dušan sam orezuje kupine i kako ističe sam utiče na rodnost. Otac je kako nam kaže Dušan ,, glavni krivac,, za širenje proizvodnje. Krenuli su po sajmovima, promocijama, i uspeo je.

Ilustracija: Zasad kupine
Ilustracija: Zasad kupine

Danas je preduzetnik, osnivac podruma Tatalović, iz sela Kupinika. Sresti danas takvog mladog čoveka, vrednog, prava je retkost. Pun je entuzijazma, pun je i novih ideja, stalno ima neke inovacije. U proizvodnju je uključen i tehnolog, tako da su napravili vino koje će da traje.

U rad vinarije „Tatalović“ uključena je cela porodica. Nosilac ovog biznisa je Dušan Tatalović,  Najveću pomoć pružaju mu članovi porodice, dok u berbi angažuje sezonske radnike. Po uzoru na Dušana, i njegov t brat Gojko takođe je zaplovio u svoj hobi – budući biznis, ali sa proizvodnjom meda. Njegova ljubav je pčelarstvo, a zajedno planiraju da spoje vino i med i naprave novi proizvod.

Ilustracija: plod kupine
Ilustracija: plod kupine

Kupina je od davnina poznata kao korisna i zdrava biljka, bilo da se koristi u svežem obliku, ili prerađena, kao marmelada, čaj, sok… pa se, između ostalog i zbog toga, porodica Tatalović odlučila za proizvodnju kupinovog vina. Vino proizvode isključivo od kupina sa svojih 80 ari zasada, što znači da garantuju za kvalitet sirovine.
– Kvalitet nam je prioritet, ne samo što se tiče svežeg voća nego i vina. Vino koje ne zadovoljava ono na šta sam navikao svoje potrošače ne može izaći iz podruma. Ono što ja pružam potrošačima je maksimalan kvalitet i potrošači su mi uvek u fokusu. Samo ako su oni zadovoljni mogu biti zadovoljan i ja – objašnjava gospodin Tatalović.

Ilustracija: Kupinovo vino Tatalović
Ilustracija: Kupinovo vino Tatalović

Po Dušanovim rečima zapostavljena su voćna vina, prioritet je vino od grožđa. Uporan je da ljudi probaju i  da vide koje benefite imaja to vino. Nažalost u Srbiji, se voćna vina tretiraju kao drugorazvedna, i on radi na tome da to promeni svest kod ljudi.

Na našem tržištu su uglavnom prisutni francuski konjaci, dok konjaka domaće proizvodnje gotovo da nema. Ali sve to su vinski destilati koji se dobijeni destilacijom vina od grožđa. Nema konjaka koji su dobijeni destilacijom voćnih vina. Pošto se bavim proizvodnjom kupina i kupinovog vina, želja mi je bila da napravim proizvod sa drugačijim karakteristikama u odnosu na postojeću ponudu, ističe Dušan. Sada najzad možete da uživate u žestokom piću kakvo niko do sada nije probao… “Konjaku” od kupina, zvaće se Tri frtalja, dobijen je od tri sorte kupina. Ovo je novitet na našem i inostranom tržištu, destilat će se naći u prodaju u septembru 2019. godine,  Kada odleži u buretu idemo da probamo.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca