Pčele pametnije od kompjutera

Najsavremeniji računari današnjice mogu da urade oko 20 milijardi operacija u sekundi. Međutim, kako tvrde naučnici to je ništa spram pčela čiji mozak računa 600 puta brže i bolje od najboljeg kompjutera. Uz to mozak pčela je neverovano ekonomičan i za sve operacije troši neverovatno malo energije. Ako uporedimo, recimo, jednu običnu sijalicu od 100 W toliku potrošnju ima 10 miliona pčelinjih mozgova. Energija koju troše pčele i kompjuter je neuporediva u korist ovih veličanstvenih insekata.

Komuniciraju međusobno

Pčele vide boje, osećaju miris, mogu da hodaju, lete i drže ravnotežu. Pčela radilica može da preleti 5, 98 kilometara u potrazi za nektarom a potom da se vrati kod ostalih pčela iz svog društva i da im „objasni“ gde se nalazi hrana. One tačno znaju kakve su potrebe društva i tokom proizvodnje meda mogu da dodaju više enzima koji su potrebni društvu.

Jezik pčela

Izvodeći brojne eksperimente naučnicu su utvrdili da pčele imaju najkompleksniji jezik u životinjskom carstvu. U međusobnoj komunikaciji one upozoravaju jedna drugu o potencijalnim opasnostima, gde se nalazi hrana i dele druge korisne informacije. Komunikacija se obično obavlja preko kompleksnog pčelinjeg plesa koji obuhvata pokrete, zvuk klepet i brzinu krila. Pčele se orjentišu prema suncu i ukoliko dok su na ispaši sunce promeni položaj pčela je stanju da precizno izračuna tačno pomeranje sunca i tačnu informaciju prenese drugim pčelama. Spram njih najsavremeniji kompjuteru su  praktično u kamenom dobu.

Vrhunski hemičari

Osim dobro poznatih proizvoda meda, polena, propolisa i voska pčele proizvode i pergu koja sadrži kompletno sve što je potrebno za razvoj pčelinjih društava. Bez perge ne bi bilo ni pčela jer je osnovni izvor belančevina za razvoj legla. Uprkos razvoju nauke i savremene tehnologije nikome nije pošlo za rukom da proizvede pergu u laboratoriju onako kako ga prave pčele. Čak i kada bi naučnici uspeli  da razgraniče sve sastojke ne bi znali kojim redosledom da ih pomešaju i u kojoj razmeri tako da perga ostaje isključivo pčeljini proizvod.  Pčele su u stanju da predvide vremenske prilike i tempiraju klimatsku kontrolu u društvu, uz to su i velike čistunice i same čiste košnice.

Elektricitet

Nizom eksperimenata američki naučnici su utvrdili da pčele stvaraju električno punjenje u svom telu. Naime, prilikom izletanja iz košnice i odlaska na pašu njihova tela su naelektrisana slabo negativno da bi pri povratku u košnicu izmereno da su pozitivno naelektrisane i do 1,8 V. Cvetovi i polen imaju tendenciju da budu negativno naelektrisani pa na ovaj način pčele zapravo privlače polen na svoje telo. Kontaktom pčele sa cvetom neutralizuje se električni potencijal i na taj način se šalje informacija drugim pčelama da je cvet nedavno posećen.

Bez hrane i po 5 dana

Koliko pčela može da živi zavisi od njene starosti ali i od spoljašnje temperature. Pčele najduže žive na temperaturi od 16,5 stepeni a najkraće na plus 36. Kad izlete iz košnice pčele u proseku gladuju između četiri i 17 sati. Odrasla zdrava pčela ukoliko je sita može da živi bez hrane od 21 do 134 sata a mlade pčele od 7 do 111 sati.

Vredan kao pčela

Pčele radilice su izuzetno vredne i marljive pa tokom samo jednog dana posete i do 2.000 cvetova. Međutim, jedna pčela  proizvede  svega 1/12 kašičice meda za ceo svoj životni vek. Ne kaže se u našem narodu džabe „Vredan kao pčela“. Med sadrži veliku količinu energije. Na primer 30 grama meda dalo bi dovoljno energije jednoj pčeli da preleti celu planetu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca