Kombinacija mladih zelenih oraha i alkohola od davnina je poznat narodan lek za mnoga stanja, pod uslovom da ne zaboravite da se ipak radi o alkoholnom piću i da ne bi trebalo piti više od jedne ili dve čašice dnevno. Zapisi o lekovitim svojstvima čuvene orahovače pronađeni su u starim manastirskim knjigama, beleškama vidara, travara, ali i kolekcionara i poznavalaca pića.
Najpoznatiji proizvodi od oraha jesu rakija, liker, melemi i razni preparati koji su primenu pronašli u lečenju velikog broja oboljenja. Još odavno se koristi kao lek. Zbog specifičnog sastava i energetske vrednosti koju ima, orah se može okarakterisati kao jedan od najvažnijih plodova koje bismo trebali da konzumiramo u toku dana.
Orahovača je dosta bogata jodom i stoga pored vitamina i minerala koje poseduje, daje dobre rezultate u lečenju problema sa štitnom žlezdom.
Priprema:
40 očišćenih zelenih oraha
700 grama šećera (ili pola kilograma meda)
litar rakije
Priprema: očistiti orahe, iseckati na sitne komadiće, sipati ih u staklenu posudu, teglu. Dodati šećer i rakiju. Poklopiti teglu i ostaviti na suncu da odstoji nekih 40 dana. Povremeno promešati. Posle 40 dana procediti u flašu i držati na hladnom mestu.
Ako želite i neku oramu može se dodati štapić cimeta, komadić kore od limuna.