Proređivanje cvetova i plodova

Proređivanje cvetova i plodova i plodova je redovna i veoma važna pomotehnička mera koja se redovno primenjuje kod većine voćnih vrsta, a pogotovokod jabuke i kod breskve.

U razvijenim voćarskim zemljama kao redovna pomotehnička mera sprovodi se i hemijsko proređivanje cvetova ili zametnutih plodića jabuke. I ako je ručno proređivanje najpouzdanije ipak se na većim površinama mora raditi hemijsko proređivanje.Proređivanje plodova je najbolje raditi po tihom vremenu,na temperaturi između 15 i 25 stepeni celzijusa, i relativnoj vlažnosti iznad 70 %.

Ukoliko hemijsko proređivanje nije uspelo u celosti, treba izvršiti ručnu korekciju. Ručno proređivanje jabuke nije uobičajeno, ali ako će se dobiti preko 90 % plodova prve klase, onda je to ekonomski opravdano.

Plodovi šljiva kod nas se veoma retko proređuju, mada bi to trebala da bude redovna pomotehnička mera, pogotovou sorti čija je namena za stonu upotrebu i sorti ranijeg vremena sazrevanja.Uklanjaju se blizanci oštećeni i zaraženi plodovi,a zdravi se ostavljaju na mešovitoj grančici na razmaku od 6 do 8 cm, a na kitici i cvetnoj grančici 1 do 2 ploda.

Breskva se proređuje posle opadanja neoplođenih cvetova i zametnutih plodova.Vrši se kontrola ostalih plodova i njihovo proređivanje ako ih ima više.Najpovoljniji rok za proređivanje plodova bresaka je na početku druge etaperazvitka plodova (14 do 15 dana podle cvetanja ),a u sorti koje razvijaju partenokarpne plodove , pred početak stvrdnjavanja koštice.

Posle stvrdnjavanja koštice,proređivanje plodova ne podstiče njihovu krupnoću.A plodovi se kidaju rukom,ili im se seku peteljke, neposrednoispod osnove ploda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca