Štetni insekti na strnim žitima kao vektori virusa

Vaši  i cikade prave direktne i indirektne štete na ječmu, pšenici, ovsu. Direktne štete su od sisanja sokova mladog lišća, a indirektne što su ove štetočine prenosioci virusa. Ječam je osetljiv na pojavu viroza koje se prenose vašima. Može doći do pojave virusa patuljavosti ječma. Na pšenici može doći do pojave virusa patuljavosti pšenice koji se prenosi cikadama.

Virus patuljavosti ječma

Ovaj virus je jedan od najraprostranjenijih virusa na strnim žitima. Simptomi koje izaziva ovaj virus mogu biti u vidu hloroze lišća i patuljavosti biljaka. Hloroza nastaje u proleće i javljaju se hlorotična mesta u većim ili manjim oazama. Lišće je intenzivno žute boje. Žutilo listova se javlja prvo po obodu lišća a kasnije se širi prema osnovi  i cela biljka postaje žuta. Kod ječma koji je zaražen lišće je deblje, čvršće i ima usprabvan položaj. Kod ovsa se na lišću javlja crveno-ljubičasta boja. Obolele biljke jako zaostaju u porastu, slabije im se razvija korenov system. Ječam se jače bokori ali  kod drugih  strnih  žita bokorenje se smanjuje. Najveći broj obolelih biljaka ne klasa  a one koje klasaju formiraju sitan klas sa malim brojem zrna. Na osnovu ovoga možemo reći da je prinos jako smanjen od jesenjih zaraza. Slični simptomi se kod ječma mogu javiti i zbog kiselosti zemljišta, ali se oni posle prihranjivanja i nastupanja toplijeg perioda vremenom gube.

Virus patuljavosti pšenice

Simptomi su u vidu   patuljastog rasta useva, nakostrešenog izgleda listova, pojačanog bokorenja, pojave žute do ljubičaste boje na listovima, a na pojedinim biljkama ne dolazi   do formiranja klasa.  Ako je jači napad da smanjenje prinosa bude i do 50%. Virus patuljavosti pšenice se prenosi cikadama Psammotetix alineus. Aktivnosti ove štetočine pogoduje topla i suva jesen.

Mere zaštite od virusa strnih žita

Suzbijanje  vektora virusa: vaši i cikada treba obaviti primenom kontaktnih  insekticida sa brzim delovanjem ako se utvrdi veća brojnost kao što su: na bazi a.m.deltametrin-  Decis, Konfuzija  – 0,2-0,3 l/ha, Plures – 500-650 ml/ha, Decis expert – 0,075 l/ha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca