Prirodni lek za mnoge bolesti

Menta ili nana je višegodišnja biljka, a njeno uzgajanje je vrlo jednostavno. Može da se gaji u svim oblastima kontinentalne klime i potrebne su joj velike količine vode i sunca.

  • Uz sitne smaragdnozelene listove krase je i ljupki, ljubičasti cvetići, a u zavisnosti od vrste raste u visinu između 60 i 90 santimetara.
  • Menta ima veoma osvežavajući miris i ukus i zato je odličan izbor ne samo za baštu već i za stanove i kuće.

Postoji više vrsta i podvrsta mente, tako da imamo:

  • divlju nanu (mentha spicata – spermint), i njenu podvrstu ljutu mentu,
  • pitoma nana (mentha piperita – pepermint),
  • barska nana (mentha aquatica),
  • poljačak (mentha pulegium),
  • jabukova menta (mentha suaveolens),
  • konjski bosiljak (mentha longofolia),
  • poljska nana (mentha arvensis)

i svima je zajednički intenzivan miris na mentol.

Ilustracija, , listovi nane
Ilustracija, listovi nane

Menta može da se koristi u lečenju dijareje, stimuliše sagorevanje masti, a preporučuje se u slučaju astme, bronhitisa i prehlade.

Takođe je efikasna i u lečenju zapaljenja sinusa, jer podstiče širenje krvnih sudova u nosu.

U manjim količinama može da se koristi za inhalaciju, kao i za masažu.

Nana se može koristiti i za poboljšanje apetita. Posle šolje čaja, osećaj gladi je zaustavljen kratko vreme, ali je posle toga jako pojačan. Zbog toga se onima koji žele malo da se ugoje preporučuje da pola sata pre jela popiju šolju čaja od mente.

Pet kapi eteričnog ulja mente na kocki šećera ili keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine. Deluje na osetljive receptore u ustima i grlu, pri tom brzo isparava, tako da izaziva osecaj hladjenja.

Nana danas zauzima vazno mesto kada je u pitanju oralna higijena. Ona osvezava i momentalno otklanja los zadah iz usta, kao ni jedna druga biljka.

Čaj od nane

  1. Čaj od nane se priprema tako što se uzme jedna kašika usitnjene nane na 2,5 dl ključale vode.
  2. Pije se više puta tokom dana, posle jela. Iako pitoma i divlja nana imaju slične lekovite osobine, neki daju prednost divljoj nani.
  3. Čaj se ne kuva, već preliva sa ključalom vodom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca