Mlada devojka iz Medveđe, može da stane na crtu sa mnogima

Jug Srbije poznat je po domaćinskim kućama, ljudi uglavnom žive od poljoprivrede, a godinama unazad u poljoprivredu se uključuju i mlade snage. Razgovarali smo sa  Milicom Sarić, osamnaestogodišnjakinjom iz Medveđe, koja se rado vraća u svoje selo i pomaže porodici na imanju.

Ilustracija: Milica Šarić, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Milica Sarić, foto: Domaćinska kuća

Uveliko je počela sezona pečenja rakije.  Milica  na svom imanju u selu  Retkoceru kod Medveđe, radi sve poljoprivredne poslove, a pošto se upravo peče rakija ona je angažovana na čišćenju i postavljanju kazana, održava vatru i uči da meri jačinu jedinice alkohola u rakiji.

Ćirić, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Milica Sarić, foto: Domaćinska kuća

Kao i svaki ozbiljan posao, što pečenje rakije svakako jeste, njega treba obavljati u društvu. Kako nam je rečeno komšiluk će vam uvek rado svratiti, pomoći, pa i probati nov proizvod. Kako nam ističe Milica, uvek se nađe neko da pomogne,  a i da proba čašicu rakije.

Poljoprivredno gazdinstvo koje želi da proizvede 1.000 litara šljivovice-prepečenice treba oko osam tone šljive. Ukoliko su tek počeli da se bave ovim poslom, te ništa od opreme nemaju, prvo što treba da nabave je sud od 9.000-10.000 litara. Jedan od 3.000 litara košta između 20.000 i 25.000 dinara, te je za tri potrebno između 60.000 i 75.000.

– Svaki kraj ima  specifičnu, prepoznatljivu rakiju, “najbolju na svetu!”. Rakija se peče  od šljive ranke, madžarke i trnovače, belošljive i dženarike, a destilati se čuvaju  u hrastovoj, dudovoj ili bagremovoj buradi, ističe naša sagovornica.

Ilustracija: kazan za pečenje rakije, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: kazan za pečenje rakije, foto: Domaćinska kuća

Porodica Sarić na svom imanju ima oko 200 stabala šljiva, imaju  novih 60  od pre nekoliko godina.

Pored voćarskih proizvoda ovo domaćinstvo se bavi i ostalim granama poljoprivrede.

Retkocer je po površini najveće i najrazuđenije planinsko selo u opštini Medveđa. U poslednje dve decenije broj stanovnika je isti. Ima oko stotinu žitelja koji se uglavnom bave stočarstvom. Mladi ne odlaze, a sve je više i povratnika.

Poljoprivredno gazdinstvo koje želi da proizvede 1.000 litara šljivovice-prepečenice treba oko osam tone šljive. Ukoliko su tek počeli da se bave ovim poslom, te ništa od opreme nemaju, prvo što treba da nabave je sud od 9.000-10.000 litara. Jedan od 3.000 litara košta između 20.000 i 25.000 dinara, te je za tri potrebno između 60.000 i 75.000.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca