Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

15.07.2024.

Za optimalan nivo konzumiranja obroka neophodna je zastupljenost suve materije u obroku od oko 50%.

12.07.2024.

Početak laktacije ili rana laktacija predstavlja period prvih 60-70 dana nakon teljenja. Početak laktacije karakteriše

10.07.2024.

Polna zrelost je period života kada životinjski organizam postaje sposoban da se razmnožava. Ovaj period

02.07.2024.

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka u dolini Volge u Jaroslavskoj oblasti.

01.07.2024.

Jedan od najznačajnijih činilaca konfora i dobrobiti životinja jeste ambijentalna temperatura. Obezbeđenje optimalnih temperatura je

01.07.2024.

Estrus ili polni žar koza se ispoljava znatno vidnije nego u ostalih domaćih životinja. Koze

24.06.2024.

Toplotni stres je nespecifičan fiziološki odgovor životinje na toplotnu sredinu tada životinja proizvodi više toplote

14.06.2024.

Zarazna bolest svinja “afrička kuga“ širi se u selima kod Valjeva i Mionice. Po podacima

11.06.2024.

Različite vrsta domaćih životinja zahtevaju različite količine i forme vitamina D. Pilići imaju veće zahteve

10.06.2024.

Surutka preoostaje kod proizvodnje sira. Postoji slatka i kisela,sveža surutka, što zavisi jesu li dobijene

Reklamni prostor

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca