Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

11.01.2021.

Ako govorimo o mlečnim grlima, najbolja proizvodnja mleka u zimskom periodu ishrane postiže se kada se zadovolje potrebe u kabastoj

05.01.2021.

Mleko pri dobijanju ima temperaturu tela životinje oko 37°C. Prelazak mikroorganizama u mleko pri dobijanju se ne može sprečiti, a

04.01.2021.

Iako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju na našim gazdinstvima su do 20 pa i više procenta, pa je

29.12.2020.

Muzna grla su žive fabrike, opterećene konstantnim pritiskom za što većim proizvodnim rezultatima, sa minimalnim ulaganjima. Selekcijski i proizvodni programi

25.12.2020.

Za razliku od drugih životinja kod koza nemamo posebno specijalizovane rase za proizvodnju mesa. Sve rase koza, bez obzira da

24.12.2020.

Veliki značaj za uspeh proizvodnje kao činilac klime u objektima za gajenje svinja predstavlja temperatura. Pojedine kategorije svinja imaju različite

24.12.2020.

Za stočare je od velike finansijske koristi da znaju da li je neki naročiti sistem pripremanja hraniva za domaće životinje

23.12.2020.

Proizvodni ciklus kod krava možemo podeliti u dva dela – laktacija ( period lučenja mleka ) i period zasušenja (mirovanje

17.12.2020.

Koze su generalno životinje koje su najlakaše za „rukovanje“ kada dođe do zdravstvene zaštite. Popularan mit o tome da kozje

16.12.2020.

Kvalitet ljuske jajeta je danas najveća briga svih učesnika u živinarkoj proizvodnji, kako proizvođača konzumnih jaja, tako i proizvođača jaja

Reklamni prostor

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca