Stočarstvo

Stočarstvo je jedna od dve osnovne grane poljoprivrede koja se bavi uzgojem domaćih životinja u svrhu dobijanja proizvoda i sirovina za ljudsku upotrebu (hrana, koža, vuna, perje). Kako se „stokom“ uglavnom smatraju goveda, ovce, koze i svinje, stočarstvo u užem smislu bi označavalo uzgoj ovih životinja.

Ilustracija: jarici, foto: S.K.

Jareće i kozje meso u ishrani

Zajednička karakteristika namirnica životinjskog porekla (meso, riba, jaja, mleko, proizvodi od mesa, proizvodi od mleka) jeste velika biološka vrednost koja potiče od belančevina pa je

Opširnije »
Ilustracija: svinje i prasići, foto. Svetlana Kovačević

Kako pomoći životinjama

Neumerena upotreba antibiotika u stočarstvu je veoma opasno ali probiotici na domaći način mogu pomoći uzgajivačima. Postavlja se pitanje: šta mogu proizvođači učiniti da poboljšaju

Opširnije »