Najčešći uzroci neplodnosti kod krava

Ekonomičnost proizvodnje sirovog mleka predstavlja rezultat ne samo maksimalne količine proizvedenog mleka, već i njegove minimalne proizvodne cene. Da bi se to ostvarilo, uslov koja kvalitetna priplodna grla krava treba da ispune jeste plodnost.

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećenosti, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju.

Na uspešan tok oplodnje u velikoj meri utiču pravilna ishrana i nega.

Nasuprot plodnosti, ako izostane sposobnost razmnožavanja, onda govorimo o neplodnosti, jalovosti ili sterilitetu grla.

Neplodnost može biti primarna i sekundarna. Primarna neplodnost je prouzrokovana urođenim nedostacima ili naslednim osobinama. Sekundarna neplodnost je stečena u toku života. Ona je većinom posledica nedovoljne i neispravne ishrane, neispravnog načina držanja i iskorišćavanja, kao i oboljenja drugih organa.

Neplodnost se ogleda u gubitku mleka kod krava kao i u gubitku podmladka.

Uzroci neplodnosti, jalovosti ili steriliteta:

  1. Smetnje nasledne prirode. Telad svojim rođenjem mogu imati urođene oblike jalovosti (nemaju pojedine polne organe ili njihov nedovoljan i nepravilan razvoj).
  2. Ostavljanje ženskog grla u priplod koje je blizanac sa muškim teletom. U većini slučajeva, žensko tele će biti neplodno.
  3. Greške u ishrani krava (nedovoljna i nepravilna ishrana) naročito u zimskom periodu mogu dovesti do jalovosti grla (gladni sterilitet) i takvo stanje može potrajati sve dok grla ne pređu na zelenu ishranu ili pašnjački način držanja, tako da jalovost često nestaje odjedanput.
  4. Nedostatak mineralnih materija (kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, hlor) dovodi do poremećaja zdravstvenog stanja, neplodnosti i smanjenja proizvodnje. Deficit fosfora u obroku preživara se posebno oseća u sušnim godinama, kada je smanjen prinos stočne hrane, koja ujedno ne sadrži ni dovoljno mineralnih materija. Fosfor ima važnu ulogu u razvoju polnih organa. Nedostatak ovog minerala izaziva poremećaj funkcije jajnika i materice što ima za posledicu privremenu ili trajnu jalovost. Izvori fosfora su mekinje, monokalcijum-fosfat, dikalcijum-fosfat. Bitan je i odnos između kalcijuma i fosfora u hrani. Trebalo bi da bude 2:1, a toleriše se i 3:1. Pošto kalcijuma ima manje u hrani nego fosfora, on se može nadomestiti davanjem mineralno vitaminskih smeša u hrani (kostovit). Nedostatak soli dovodi do pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mleka, lizanja zidova… Zato je potrebno svakodnevno junicama i kravama davati 30-40 g kuhinjske ili stočne soli (jedna kuhinjska kašika).
  5. Nedostatak vitamina (A, D i E) koji su bitni za nesmetanu reprodukciju. Deficit vitamina A dovodi do poremećaja funkcije jajnika, zaostajanja posteljice, pobačaja. Ima ga u zelenim hranivima, senu, kukuruzu. Nedostatak vitamina D dovodi do poremećaja u reprodukciji i laktaciji kao i do pojave osteomalacije. Najviše ga ima u senu sušenom na suncu i manje u silaži. Deficit vitamina E dovodi do poremećaja u reprodukciji, degeneraciji skeletne i srčane muskulature. Ima ga dosta u lišću zelenih biljaka, mladoj travi, ječmu i pšenici.
  6. Kod starijih krava vremenom dolazi do slabljenja materičnih ligamenata, tako da materica (uterus) pada naniže.
  7. Greške u držanju-držanje grla u tamnim, vlažnim, nečistim, neprovetrenim, hladnim ili pregrejanim stajama.

– vezani sistem držanja grla bez kretanja i paše;

– kratki, tvrdi i neugodni ležajevi;

– slaba nega.

  1. Metiljavost takođe pogoduje nastanku jalovosti.
  2. Oboljenje jajnika. Posledice mogu biti da jajnici uopšte neproizvode jajne ćelije ili da ih proizvode ali ona ne mogu biti oplođena ili ne mogu sazreti.

Neplodnost krava i junica negativno utiče na rentabilnost proizvodnje na farmama. Ona dovodi do smanjenja proizvodnje  sirovog mleka, do manjeg broja podmladka, do povećanih troškova odnosno do poskupljenja govedarske proizvodnje.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.04.2024.

Primеna naukе u praksi u mlekarstvu

15.01.2024.

Apetit krmača u laktaciji

03.07.2023.

Smeštaj krava za proizvodnju mleka u letnjem periodu

20.01.2023.

Prihranjivanje jaradi

16.12.2022.

Mašinska muža krava

30.11.2022.

Kako ishrana utiče na kvalitet mleka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca