Šta je bitno znati za ranu proizvodnju krompira?

Krompir u našoj zemlji predstavlja jednu od osnovnih gajenih kultura, kako po površinama na kojima se gaji, tako i po značaju u ljudskoj ishrani.

To je svakodnevna komponenta u ljudskoj ishrani, kao i važna sirovina u prerađivačkoj industriji od koje se spravlja skrob, alkohol, čips i mnogi drugi proizvodi.

  • Hemijski sastav krompira je vrlo složen.
  • U njemu u proseku ima : 70 odsto vode,
  • 17-23 odsto skroba,
  • dva odsto azotnih jedinjenja,
  • jedan odsto mineralnih soli,
  • jedan odsto celuloze,
  • 0,15 odsto masnog ulja,
  • vitamina C i B,
  • do 0,4 odsto šećera,
  • 2,5 odsto pektina,
  • jabučne,
  • limunove,
  • vinske kiseline i raznih enzina.

Sadi se u drugoj dekadi aprila.

Najveći prinos se postižu primenom organskih i mineralnih đubriva, preporučuje se i primena stajnjaka u količini od 30 t/ha.

  • Stajnjak se zaorava u jesen, a dobro zgoreli u proleće pred kultivaciju.
  • U baštama i vrtovima zgoreli stajnjak se unosi u „kućice“ ili redove.
  • Za ranu proizvodnju krompira krtole se naklijavaju. Pod naklijavanjem krtole podrazumevamo da je većina okaca na krtoli klijala i dala čvrste zelene klice koje se teško odvajaju od krtole. Upotrebom, na ovaj način pripremljenih krtola, skraćuje se period sadnje za 14 dana.
Ilustracija, krompir
Ilustracija, krompir
Ilustracija, zdrav krompir
Ilustracija, zdrav krompir

Ukoliko posadimo nenaklijale krtole u umereno vlažno i dovoljno toplo zemljište, u fazu klijanja i nicanja dolaze za oko 20 dana.

Sadnja krtole u hladna i vlažna zemljišta produžava period od sadnje do nicanja i izlaže ovaj usev mogućoj pojavi bolesti i propadanju. Sadnja naklijalog krompira započinje kad se zemljište na dubini od 10 cm zagreje na oko 5°C. Sade se krtole mase (50-60-70 g), na razmak 25-35 cm, 50-60 cm između redova, na 6-10 cm dubine. Ogrće se posle sadnje, a nakon toga je preporučljivo zemljište pokriti slamom 5-10 kg-m2, dužina vegetacije je od 60 pa preko 150 dana. Izbor zdravog semena je od najvećeg značaja za rentabilnu proizvodnju.

  • Kvalitetno seme krompira je veoma skupo, ali proizvodnja donosi zaradu samo ako je ono „pravo“ sa deklaracijom.
  • Same krompira treba nabavljati od pouzdanih proizvođača. Može se koristiti samo sadni materijal od proizvođača i distributera koji su registrovani za ovu delatnost. Mada krompir dobro podnosi monokulturu, ipak se ta praksa izbegava zbog umnožavanja prouzrokovača bolesti i štetočina.
  • Na istu parcelu krompir može doći tek posle 3-4 godine.
  • Najbolji predusevi se mu višegodišnji leguminoze i trave, grašak, boranija ili žitarice.
  • Krompir, kao predusev, odgovara svim povrtarskim kulturama.

Mada krompir dobro podnosi monokulturu, ipak se ta praksa izbegava zbog umnožavanja prouzrokovača bolesti i štetočina. Na istu parcel krompir treba sejati tek nakon 3 do 4 godine. Najbolji predusevi su višegodišnje leguminoze I trave, grašak, boranija ili žitarice. Krompir, kao predusev, odgovara svim povrtarskim kultarama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca