Proleće se ove godine prikazalo u svom punom svetlu. Drveće je olistalo za desetak dana i iz zime smo ušli u leto i ne videvši kada se i kako to desilo.
Proleće donosi i poljoprivredne radove, tako da su ljudi na selu zauzeti setvom i poslovima po njivama. Uskrs nam donosi šarena jaja i vreme za radost a u ovo veme počinje da se slavi i oslobađanje od okupatora u Drugom svetskom ratu. Povoda za slavlje ima, vreme je ove godine pravo letnje –sunčano.
Otkud Slow food i Velika Plana u ovoj priči? E pa danas je Velika Plana proslavljala Dan Opštine kada je 1924. godine kraljevim Ukazom postala varošica.
Danas se u parku okupio veliki broj udruženja žena, samostalnih zanatlija, čuvara starih zanata i radinosti. Danas su se svi trudili da se pokažu u najboljem svetlu a sve u cilju da se podsetimo zdrave hrane i na to gde je ona proizvedena.
Slow food koncepcija uklapa se u ideju o podizanju svesti naroda o tome šta jedu. To je i pokret koji je nastao u Italiji od strane Karla Petrinija i grupe entuzijasta 1980. godine koji su želeli da odbrane tradiciju, dobru hranu i gastronomsko uživanje u hrani.
E to u Plani želimo i mi! Mi imamo Ivanu Radić, ženu koja je posle Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu završila velike škole u Bolonji, Minhenu i Monpeljeu. Ženu koja ne dozvoljava da se Srbi udalje od tradicije i koja nam je donela Slow food u Planu. I mi smo sebe pronašli u toj filozofiji.
Pa šta mi drugo osim ukusne i dobre hrane i imamo?
Ideja je da se i drugim gradovima u Srbiji pokaže kako su proja sa zeljem, pasulj prebranac i čorba od kopriva ukusne i zdrave. I nadasve – naše. Proizvedeno i poreklom iz – Srbije.
Za avgust se planira pravi sajam hrane u Velikoj Plani u gradskom parku. Imaćemo ulicu mleka i mlečnih prerađevina, ulicu meda, ulicu vina i ulicu paprike! Da u okolini Velike Plane se godišnje proizvede oko 5.000 tona ove crvene zdrave poslastice! Verujem da će sorta Slonovo uvo biti najzastupljenija. Biraćemo najveći i dozvolićemo da predstavnici iz Italije budu u žiriju i vide koliko mi imamo veliki – plod paprike.
Pozivamo sve entuzijaste, sve ljude koji vole dobar zalogaj, a i čašicu, da uzmu učešće u Slow food filozofiji. Da ne dozvolimo da nam deca trče u restoran brze hrane i da ne dozvolimo da nam musaka završi u kanti.
Velika Plana je inicijator, inicijalna kapisla ovog praska koji će se čuti do Torina. Jer Torino ima veliki svetski sajam hrane koji se zove Terra Madre day.
Ove godinu u septembru će i ogranak Slow food Morava da ima svoj štand u Torinu. Tamo će biti jela iz celog sveta, nekima ne znamo ni ime ni od čega se prave. Ali, pokazaćemo mi tim belosvetskim facama da je naša hrana najukusnija iako možda i nije baš naša, mislim nije sa ovog kontinenta…
Eh Kolumbo, Kolumbo, šta bi bilo da nam nisi doneo kukuruz, krompir i paradajz…