Veterinarski inspektori zaplenili su i uništili u proteklih sedam dana oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske u našu zemlju, uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti Afričke kuge kod severnih suseda.
Iako je Ministarstvo poljoprivrede krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije, ipak, na pijacama u Srbiji mogu se kupiti mesne prerađevine iz Mađarske koje su u našu zemlju najčešće ušle u prtljažniku automobila.
„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo više zajedničkih kontrola i više od tonu robe je oduzeto u zadnjih nedelju dana“, kaže načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.
Situacija u Mađarskoj, što se tiče Afričke kuge, trenutno je pod kontrolom, objašnjava Ivanović za Tanjug, ali je nedavno Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da se na severoistoku Mađarske pojavio još jedan slučaj Afričke kuge.
„Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vreme i na svakom mestu i zato je svaki potrošač ustvari inspektor koji može da sugeriše veterinsrskoj inspekciji ako postoje neki problemi“, kaže Ivanović.
U Srbiji, napominje, nema naznaka da bi bolest moga da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u letnjim mesecima, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama.
Objašnjava da zaplenjena hrana u Srbiju nije došla ilegalnima kanalima već je prevezena kolima, te apeluje i na carinske službe da pojačaju nadzor nad vozilima koja ulaze u našu zemlju.
U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se živinsko meso, kako u prodavnicama tako i na pijacama, mora čuvati na temperaturi od 2 stepena, hrana životinjskog porekla (mesne prerađevine, salame, viršle…) na 4 stepena, a mlečni proizvodi na 8 stepeni, jer, kažu, bakterije u hrani koja se ne čuva na tim temperaturama se umnožavaju na svakih 20 minuta.