Idealna temperatura u štali je u intervalu od 10-17°C, a optimalni termo neutralni interval je od 5-25°C. Osim toga veliki uticaj na životinje ima vlažnost vazduha (što je veća vlažnost negativnije utiče na životinju). Zato veoma često moramo obratiti pažnju na zajednički indeks temperature i vlažnosti vazduha (THI), koji nesme biti veći od 100 (25°C + 75% vl. vazduha). U koliko je veći životinje treba hladiti. Bitan faktor koji utiče na temperaturu tela su klimatski uslovi okoline, kao i proizvodna namena, odnosno ciklus ili proizvodni kapaciteti goveda. Visoko proizvodne krave imaju brži metabolizam, proizvode više toplote u telu i lakše podnose niže temperature. Potreba za vodom se višestruko povećava u toplim razdobljima. Ona mora biti čista, sveža ,zdrava i na stalnom raspolaganju, veoma je važan i dovoljan broj pojilica u odnosu na broj grla.

Ishrana- obrok mora biti optimalno izbalansiran sa dovoljnom količinom proteina, energije i mineralne materije, lako svarljiv i sočan.
Osim kvaliteta veoma je bitno i vreme hranjena prvi obrok dati što ranije u jutarnjim časovima, a poslednji u kasnim večernjim časovima.
Ventilacija je jedan od preduslova za smanjenje % vlage u vazduhu. Ventilatori se mogu smestiti u čekalištu, izmuzilištu, i staji . Brzina kretanja vazduha treba da bude 10km/čas. Najbolji način hlađenja visoko produktivnih krava je kombinacija vode i vazduha orošavanjem. Mora se voditi računa o vrsti uređaja sa kojim se prska zbog veličine kapljica (0.05-0.15mm).
Letnji period sa visokim temperaturama je period kada se smanjuju proizvodne sposobnosti krava, zato se one vrlo teško bore sa toplotnim stresom pa je neophodna pomoć poljoprivrednog proizvođača a ona se ogleda u: obezbeđenju velike količine sveže i higijensko ispravne vode, danonoćni ispust, smanjenje broja grla u prenaseljenim objektima, obezbeđenje nadstrešnice ili duboke hladovine, otvaranje u objektu (prozora i vrata), povećan broj ventilatora, redovno čišćenje objekta i održavanje higijene staja i životinja, davanje kabaste i koncentrovane hrane najboljeg kvaliteta, balansiranje obroka po normativima, davanje hrane više puta i to više noću i u rano jutarnjim časovima.