Kurkuma ili indijski šafran (lat. Curcumalonga), je višegodišnja zeljasta biljka koja pripada familiji đumbira (Zingiberaceae), višegodišnja zeljasta biljka koja se upotrebljava kao začin. Potiče iz tropske južne Azije, a najveći proizvođači su Indija, Kina i Indonezija.
Lekovita svojstva kurkumeje poznata više od 4000 godina. Od korena biljke se dobija istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikancerogenu aktivnost. U indijskim jelima je neizostavan začin, koji, uz ugodnu aromu, daje jelima lepu zlatnožutu boju.
Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte od sunca, i koja u veoma malim koncentracijama ima izuzetno lekovito delovanje.
Lekovitostkurkuma je poznata po vrlo moćnim antioksidacionim, protivupalnim, antivirusnim, antibakterijskim, antimikotičkim i antikancerogenim delovanjem.Antioksidansi sprečavaju štetno delovanje radikala na zdrave stanice u organizmu, što može dovesti do pojave vrlo ozbiljnih bolesti. Zahvaljujući tom svojstvu, sprečava se oksidacijaholesterola, čime se štite krvni sudovi od oštećenja i nakupljanja plaka koji može dovesti do moždanog ili srčanog udara.Može se razmatrati i kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti. Leči tegobe gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, reumu i kožna oboljenja – psorijazu, ekceme, osip.
Novija istraživanja utvrdila su mogućnost lekovitog delovanja na upalnu bolest creva (Kronova bolest ili ulcerozni kolitis). Naučnici su vršili istraživanje u Indiji, gde se primećuje ređa pojava raka prostate kod osoba kod koje je trpeza bogatakupusnjačama i kurkume.
Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.
Sušena kurkuma razvija aromu narandže i đumbira te je ljutog, gorkog i mošusnog ukusa. U industrijski obrađenim namirnicamakurkuma je prisutna u umacima, siru, maslacu, likerima i slatkišima. U indijskim jelima od mahunarki, krompira i povrća, te jelima od ribe, jagnjetine, je neizostavan začin.
Kurkuma se retko može naći u svežem stanju, jedino u zemljama porekla, ali u prahu se može naći tokom cele godine, snažne je žutonarandžaste boje, te dosta nalikuje kariju u prahu, u kojem je jedan od najznačajnijih sastojaka. Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama, iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svetlu.
Prirodni lek protiv bolova u zglobovima
Prelijte četiri velike kašike ovsenih pahuljica šoljom jogurta ili kefira, pa tome dodajte osminu male kašičice kurkume i ostavite da odstoji preko noći u frižideru. Ujutru smesi dodajte oljuštenu i iseckanu jabuku, kašiku sveže samlevenih semenki lana, pola kašičice narendanog korena đumbira. kašiku iseckanih semenki bundeve, pola kašičice sveže rendanog korena dumbira i kašičicu proprženih semenki sušama. Po želji zasladite domaćim medom i jedite kao za doručak