Kako suzbiti moljca na krompiru

Krompirov moljac (Phtorimea operculella) je u poslednjih nekoliko godina napravio velike štete na krtolama krompira na području Leskovca, a tokom prethodne dve vegetacije gubici su zabeleženi i u okolini Čačka i mnogim mestima u Vojvodini. Štete su se kretale i do 50 procenata, a napadnute krtole neće imale tržišnu vrednost.

Oštećene krtole od strane krompirovog moljca nisu za ljudsku ili stočnu upotrebu, a na zelenim biljkama strada jedan deo lista, te je ova šteta neznatna. Veće štete na zelenim biljkama moljac pravi ako gusenice napadnu lisne nerve ili uđu u samu stabljiku. Njegova životna aktivnost ne prestaje ni pri temperaturama oko osam stepeni celzijusa, a imago može da izdrži tada i do 40 dana, pri čemu kopulira i odlaže jaja.

Ilustracija: krompir, foto: Agropress
Ilustracija: krompir, foto: Agropress

Kritičan period za napad moljca u polju je od sredine jula pa sve do vađenja krompira, a u toku čuvanja od momenta unošenja u skladište do pojave dnevnih temperatura ispod 15 °C stepeni. Ono što se sada može učiniti, kao preventivna mera, jeste dobro zagrtanje krtola, tako da sve budu u potpunosti prekrivene zemljom.

 Proizvođači bi trebalo da usev tretiraju larvicidnim insekticidom Coragen 20 SC sa 0,15-0,2 l/ha„, rekao nam je Miloš Nikoletič, iz Mladenovca, stručnjak iz oblasti povrtarstva, PSSS Mladenovac.

Gusenice unutar lista se tretiraju insekticidima sa sistemičnim delovanjem, a krtole sa insekticidima veće isparljivosti. Činjenica je da je  krompirov moljac raširen uglavnom u području Mediterana,  a ređe se pojavljuje u Evropi. Uglavnom, čini štete na krtolama krompira u skladištima Dalmacije, da bi se proširio i u unutrašnjost, gde čini povremene štete na duvanu, paradajzu, te je zaštita protiv njega postala uobičajna mera u gajenju ovih kultura.

-Imamo situaciju da je zbog povoljnih vremenskih prilika ove godine populacija krompirovog moljca izuzetno brojna u područjima gde se pojavio, a to je od juga, od leskovačkog kraja, do Čačka, na prvom mestu, ali zahvaćena su i neka sela u opštini Kraljevo. Do pisanja ovog teksta znamo za ova područjija, možba je moljac i u nekih drugim krajevima. 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.04.2024.

Da li je ovaj krompir bolji

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

02.10.2023.

Koristiti zdrav i kvalitetan sadni materijal

21.09.2023.

Organska proizvodnja krompira

11.09.2023.

Liči na cveklu, ali je ukusniji i zdraviji od belog

10.08.2023.

Krompirov moljac

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca