Jug Srbije poznat je po domaćinskim kućama, ljudi uglavnom žive od poljoprivrede, a godinama unazad u poljoprivredu se uključuju i mlade snage. Razgovarali smo sa Milicom Sarić, osamnaestogodišnjakinjom iz Medveđe, koja se rado vraća u svoje selo i pomaže porodici na imanju.
Uveliko je počela sezona pečenja rakije. Milica na svom imanju u selu Retkoceru kod Medveđe, radi sve poljoprivredne poslove, a pošto se upravo peče rakija ona je angažovana na čišćenju i postavljanju kazana, održava vatru i uči da meri jačinu jedinice alkohola u rakiji.
Kao i svaki ozbiljan posao, što pečenje rakije svakako jeste, njega treba obavljati u društvu. Kako nam je rečeno komšiluk će vam uvek rado svratiti, pomoći, pa i probati nov proizvod. Kako nam ističe Milica, uvek se nađe neko da pomogne, a i da proba čašicu rakije.
Poljoprivredno gazdinstvo koje želi da proizvede 1.000 litara šljivovice-prepečenice treba oko osam tone šljive. Ukoliko su tek počeli da se bave ovim poslom, te ništa od opreme nemaju, prvo što treba da nabave je sud od 9.000-10.000 litara. Jedan od 3.000 litara košta između 20.000 i 25.000 dinara, te je za tri potrebno između 60.000 i 75.000.
– Svaki kraj ima specifičnu, prepoznatljivu rakiju, “najbolju na svetu!”. Rakija se peče od šljive ranke, madžarke i trnovače, belošljive i dženarike, a destilati se čuvaju u hrastovoj, dudovoj ili bagremovoj buradi, ističe naša sagovornica.
Porodica Sarić na svom imanju ima oko 200 stabala šljiva, imaju novih 60 od pre nekoliko godina.
Pored voćarskih proizvoda ovo domaćinstvo se bavi i ostalim granama poljoprivrede.
Retkocer je po površini najveće i najrazuđenije planinsko selo u opštini Medveđa. U poslednje dve decenije broj stanovnika je isti. Ima oko stotinu žitelja koji se uglavnom bave stočarstvom. Mladi ne odlaze, a sve je više i povratnika.
Poljoprivredno gazdinstvo koje želi da proizvede 1.000 litara šljivovice-prepečenice treba oko osam tone šljive. Ukoliko su tek počeli da se bave ovim poslom, te ništa od opreme nemaju, prvo što treba da nabave je sud od 9.000-10.000 litara. Jedan od 3.000 litara košta između 20.000 i 25.000 dinara, te je za tri potrebno između 60.000 i 75.000.