Morač, začin ili lek

Morač je dvogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka Foeniculum vulgare P. Miller. Raste divlje i poludivlje svuda oko Sredozemnog mora. Postoje dve vrste (piperitum na Siciliji i capillaceum koji raste svuda oko mediterana) i mnogo varijeteta (vulgare, dulce, azoricum). Voli duboko i plodno zemljište.

Upotrebljava se seme koje je bogato uljem i etarskim uljima. Povoljno deluje na organe za varenje i protiv gasova. Sastavni je deo vodice za ispiranje očiju.  Kao aromatična biljka koristi se za jačanje apetita. Mnogo se upotrebljava u veterini, industriji likera, bombona i drugih poslastica.

Morač se razmnožava direktnom setvom semena ili preko rasada. Seje se rano u proleće, u martu mesecu na rastojanje 30-50 cm red od reda, a proređivanjem se u redu ostavljaju biljke na svakih 20-30 cm. Rasađivanje se vrši u kvadrat 40×40 cm. Rasad se proizvodi u hladnim lejama setvom u rano proleće. Rasađuje se u julu mesecu. Za jedan hektar potrebno je 8-12 kg semena u direktnoj setvi. Negovanje se sastoji u prašenju, plevljenju i proređivanju.

Ilustracija: morač, foto: https://www.frozenseeds.com/
Ilustracija: morač, foto: https://www.frozenseeds.com/

Žetva se obavlja u mlečnoj zrelosti semena, kada ima najviše eteričnih ulja. Stabljike se pokose, ovlaš povežu u snopove i ostavljaju da se prosuše. Vršaj se može obavljati mlaćenjem, vršalicama ili kombajnima. Prinos semena je oko 800-1200 kg/ha.

Morač se upotrebljava kao začin, kao namirnica, kao lek. Izvesne sorte morača imaju krupno korenje i zadebljanja na dnu stabljika, pa se upotrebljavaju slično celeru. Od Italije pa dalje na zapad, ove vrste morača se koriste kao povrće koje se jede presno ili kuvano, bareno, ili kao salata začinjena uljem i sirćetom. Lišće morača se dodaje u malim količinama salatama, sosovima  i varivima.

Morač je više nego dobrodošao zimi kao začin i element ishrane, jer se tada jede posebno mnogo pasulja, kupusa i druge kabaste hrane.

 

Kako spremiti čaj od morača?
Po 1g morača, anisa, cveta zove i 2g lista  sene pomešati i popariti sa 200g ključale vode. Ostaviti da odstoji procediti i odjednom popiti.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.03.2023.

Zaštitnik povrća

02.03.2023.

Začin malo poznat kod nas

18.02.2019.

Zašto je dobro uzimati cimet

24.12.2018.

I lek i začin

10.07.2018.

Koji je to zvezdasti začin

17.02.2018.

Nađena salmonela

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca