Kako ostvariti bolji profit

Razvoj novih tehnologija, digitalizacija poljoprivrede i implementacija novih saznanja u praksu osnova su za unapređenje agrara i ostvarivanje konkurentnosti u ovoj oblasti.

Najveću ulogu u tome imaju brojni domaći instituti i fakulteti  u kojima se sprovode istraživaživanja u rangu najznačajnijih svetskih s ciljem da se ona u što kraćem roku učine dostupna krajnjim korisnicima – poljoprivrednicima kako bi mogli da ostvare veći profit, uz maksimalnu racionalizaciju proizvodnje i zaštitu životne sredine. O ovoj temi, odnosno značaju nauke za razvoj poljoprivrede, agroprivrede i koncepta pametnih sela govorilo se i na panel-diskusiji  koja je danas održana u Novom Sadu, u okviru 7. dunavskog biznis foruma. Organizator panela je „Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD. uz podršku Privredne komore Vojvodine.

– Važnost agrara u Srbiji, koja je tipično poljoprivredna zemlja, ogromna je i država je to prepoznala, pa se iz godine u godinu sve više budžetskih sredstava ulaže u ovaj sektor. Međutim, nije toliko važna količina novca, već kako se on upotrebi. Neophodno je da se ulaže u inovacije i naučne projekte čiji je cilj da se proizvede što više po jedinici površine, uz što manja ulaganja, rekao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i napmenuo da se mora razvijati koncept pametnih sela kako bi se njihovim stanovnicima obazbedili uslovi za kvalitetan život i ostanak.

Uvođenje novih tehnologija u cilju postizanja veće multifunkcionalnosti i omogućavanja da stanovnici koji žive u selima mogu da ostvare prihod i na malom posedu u fokusu je rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Kako je na skupu istakao dr Saša Stevanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara, ovaj sekretarijat izdvaja značajna bespovratna sredstva školama, fakultetima i institutima za kupovinu savremene opreme i unapređenje svog rada, a od ove godine podstiču se aktivnosti u školama vezane za zadrugarstvo kao važan segment unapređenja života na selu.

– Posebnu ulogu u transferu najnovijih saznanja, dostignuća i iskustava i njihovoj primeni u praksi imaju specijalizovani mediji kakav je list „Poljoprivrednik“ i to jeste razlog zašto smo organizovali ovaj skup, rekla je u ime organizatora „Dnevnik – Poljoprivrednik“ AD direktorka dr Gordana Radović, uz napomenu da je suština koncepta pametnih sela da njihovi stanovnici imaju iste uslove života, u pogledu razvijenosti ekonomije, infrastrukture, društvenog i kulturnog života, zdravstva, kao i u gradu, kako bi se zaustavio proces depopulacije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.05.2024.

Miloš Vučević: Rast stočarstva jedan od prioriteta i sprovodiće se kroz mere i aktivnosti usmerene na očuvanje stočnog fonda

26.04.2024.

Konkurs za korišćenje sredstava za subvencije u poljoprivredi

17.04.2024.

Rešenja o vlasništvu za obradivo zemljište

09.04.2024.

Izložba poljoprivredne mehanizacije tradicionalno privlači najveći broj posetilaca Međunarodnog poljoprivrednog sajma

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca