Za Srbiju 110 miliona evra

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu (ITA), kancelarija u Beogradu, i ove godine organizuje zvaničnu italijansku kolektivnu izložbu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Ovo će biti sedmo uzastopno italijansko učešće na najznačajnijoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, a drugo u svojstvu Zemlje partnera. Naime, Italije je bila Zemlja prijatelj na 82. i Zemlja partner na 83. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

– Mi partnerstvo shvatamo veoma ozbiljno, a osnova svakog dobrog partnerskog odnosa leži u dobroj komunikaciji. Zato će i na ovom Sajmu poljoprivrede naglasak biti na uspostavljanju kontakata između italijanskih i srpskih, ali i privrednika iz celog regiona – rekla je direktorka beogradske kancelarije ITA Marina Skonjamiljo (Marina Scognamiglio) na konferenciji za novinare koja je održana u Palati Italija.

Ona je istakla da i ove godine vlada velika zainteresovanost italijanskih preduzeća za Sajam u Novom Sadu.

– Moram da napomenem da ćemo ove godine zabeležiti rekorde, kako u veličini štanda, tako i po broju kompanija iz prehrambenog i poljoprivrednog sektora. Naime, naš paviljon nalaziće se u hali 1 Novosadskog sajma i obuhvataće površinu od 440 m2, a u okviru njega predstaviće se 27 italijanskih preduzeća – rekla je Skonjamiljo. Prema njenim rečima, pored velikog broja italijanskih preduzeća koja učestvuju na novosadskom poljoprivrednom sajmu, biće prisutan i veliki broj delegacija iz balkanskog regiona, koje će posetiti italijansku kolektivnu izložbu i učestvovati u velikom broju B2B sastanaka.

Skonjamiljo je naglasila i da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2018. uvećan obim razmene između Srbije i Italije. Naime, izvoz robe iz Srbije u Italiju uvećan je za 27,9%, dok je, kada je reč o uvozu iz Italije, zabeležen porast od 3,42%.

– Moram da naglasim i da će u okviru IPARD fondova u toku 2019. godine samo za Srbiju biti izdvojeno 110 mil EUR. Ovo je značajan podatak, kako za srpska preduzeća koja zahvaljujući ovim sredstvima mogu da modernizuju poljoprivrednu proizvodnju, tako i za Italiju u smislu povećanja prisustva italijanskih „know- how“ tehnologija – zaključila je Marina Skonjamiljo.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio) istakao je da je Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu važan kako za integraciju između italijanskih i srpskih preduzeća, tako i za povezivanje naših privreda i ekonomija.

– Podaci za 2018. godinu potvđuju da je Italija, bez sumnje, jedan od najznačajnijih partnera Srbije. Naime, prvi put smo tokom prošle godine prevazišli cifru od 4 mlrd EUR bilateralne razmene, što je svakako, veoma značajna brojka. Više od 600 preduzeća u Srbiji zapošljavaju između 25 i 30 hiljada ljudi, a taj broj je u stalnom porastu – rekao je ambasador Lo Kašo.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.04.2024.

Dušanka Golubović: Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj izložbe stoke na Novosadskom sajmu

23.04.2024.

Uskoro najveća smotra agrara

05.04.2024.

Najveća smotra agrara

26.05.2023.

Završena najveća smotra agrara

21.05.2023.

,Kvalitet i bezbednosti hrane“– mogućnosti za saradnju između Italije i Srbije

17.05.2023.

Novi Sad: „Snabdevanje supermarketa domaćim voćem i povrćem izazovi i mogućnosti“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca