Koja je voda najbolja za zalivanje

Kada su u pitanju fizička svojstva vode za navodnjavanje tu se pre svega misli na temperaturu. Niske temperature vode nepovoljno utiču na rast i razvoj biljaka, naročito onih koje vole toplotu. Nepovoljan uticaj preterano hladne vode se ogleda u usporavanju i privremenom zaustavljanju rasta biljaka i pojavi žute boje lišće. Ovakvo stanje traje sve dok se zemljište ponovo ne zagreje. Ovaj uticaj, čak i ako je kratkotrajan, negativno se odražava na prinos. Hladna voda rashlađuje zemljište, smanjuje mikrobiološku aktivnost, manji je sadržaj elemenata u pristupačnom obliku, a njihovo usvajanje slabije. Optimalna temperatura vode za navodnjavanje je oko 27 stepeni, a minimalna, koju čak i najosetljivije biljke podnose bez oštećenja od 19 do 20 stepeni.

Količina vode, vreme i način navodnjavanja u najvećoj meri zavisi od vrste biljke koja se gaji, faze razvoja i mikroklime. Biljka u početnim fazama rasta zahteva manje količine vode jer je ima manju lisnu površinu. Sa porastom biljaka raste i potreba za vodom u skladu sa osobinama biljne vrste i uslovima za razvoj. Svaka vrsta zahteva poseban tretman, ali neki univerzalni recept je obilno i ređe zalivanje.

I da se vratimo na početak priče. Koja voda je najbolja? Ona koja zadovoljava propisane parametre i pruža optimalne uslove za rast i razvoj biljnih kultura koje se uzgajaju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.08.2023.

Ovaj Konkurs se uskoro završava

29.09.2022.

Koliko je kupini potrebno vode

18.08.2022.

Novih 1,13 milijardi dinara za navodnjavanje

09.08.2022.

Važne mere posle berbe maline

20.05.2022.

Nega useva, posle nicanja krompira

20.03.2022.

U finišu svetske izložbe nedelja vode

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca