Da li će doći do povećanja otkupne cene junadi

Ilustracija: junad, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: junad, foto: Domaćinska kuća
Uskoro bi moglo da dođe do povećanja otkupne cene junadi, nezvanično saznaje portal AgroServis.
U Udruženju “Agroprofit”, gde je uključena Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa, nisu osporili niti potvrdili da će otkupna cena junadi uskoro biti 2,4-2,5 EUR za kilogram žive vage, ali su potvrdili da farmeri, članovi Grupe, u ponudi imaju više od 3.000 visokokvalitetnih junadi.

U Udruženju kažu da se ozbiljno posle boravka resornog ministra Branislava Nedimovića u Kini radi na izvozu junećeg mesa i da su kupci iz ove zemlje spremni da plate kvalitetnu robu po većim cenama od današnjih, iako ih transport brodom po kontejneru od 24.000 kg košta oko 5.000 EUR.

Ovih dana biće objavljen i otkup junadi putem razmene za merkantilni kukuruz, po modelu koji je sačinilo Ministarstvo poljoprivrede uz punu saradnju sa farmerima. Očekuje se da će ovaj poziv za razmenu prihvatiti više od stotinu gazdinstava iz cele Srbije, za koje su Državne robne rezerve odvojile 17.000 tona zrna.

Dve klanice u Srbiji do zaključenja izvoza junećeg mesa u Tursku za partnera iz ove zemlje trenutno kolju krave, prenosi portal.