Kako kalemiti lesku

Ilustracija: zasad leske, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: zasad leske, foto: Svetlana Kovačević

Kod leske najčešće se primenjuju dva načina kalemljenja, kalemljenje na spavajući pupoljak i kalemljenje engleskim spajanjem. Najviše se koristi  kalemljenje na spavajući pupoljak. Treba nastojati da se obavi u vreme kada se na podlozi kora odvaja od drveta. Vrlo je važno da se obavi brzo i čistim nožem. Kalemljenje engleskim spajanjem izvodi se u zimskom periodu. Još u jesen se podloge pripreme i drže u trapu ili hladnjači na oko 4, °C, do momenta kalemljenja.  I kalem grančice se drže na toj temperaturi. Podloga i kalem grančica treba da budu iste debljine.

Kalemljenje počinje u februaru.

Ads code goes here

Po obavljenom kalemljenju, sadnice se poređaju u sanduke sa strugotinom i unose u prostorije zagrejane na 25 °C . Na toj temperaturi ostaju oko tri nedelje pri relativnoj vlažnosti vazduha od 80%.U toku vegetacije primenjuju se uobičajene mere održavanja zemljišta i zaštite.

Leska se kalemi isključivo na mečju lesku,koja ne razvija izdanke, već se razvija u vidu stablašice. Kako mečja leska ima debelu plutastu koru, ne kalemi se kao druge voćne vrste okuliranjem, već isključivo kalem grančicom.