Kako kalemiti lesku

Kod leske najčešće se primenjuju dva načina kalemljenja, kalemljenje na spavajući pupoljak i kalemljenje engleskim spajanjem. Najviše se koristi  kalemljenje na spavajući pupoljak. Treba nastojati da se obavi u vreme kada se na podlozi kora odvaja od drveta. Vrlo je važno da se obavi brzo i čistim nožem. Kalemljenje engleskim spajanjem izvodi se u zimskom periodu. Još u jesen se podloge pripreme i drže u trapu ili hladnjači na oko 4, °C, do momenta kalemljenja.  I kalem grančice se drže na toj temperaturi. Podloga i kalem grančica treba da budu iste debljine.

Kalemljenje počinje u februaru.

Po obavljenom kalemljenju, sadnice se poređaju u sanduke sa strugotinom i unose u prostorije zagrejane na 25 °C . Na toj temperaturi ostaju oko tri nedelje pri relativnoj vlažnosti vazduha od 80%.U toku vegetacije primenjuju se uobičajene mere održavanja zemljišta i zaštite.

Leska se kalemi isključivo na mečju lesku,koja ne razvija izdanke, već se razvija u vidu stablašice. Kako mečja leska ima debelu plutastu koru, ne kalemi se kao druge voćne vrste okuliranjem, već isključivo kalem grančicom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.02.2024.

LESKIN RILAŠ kako ga sprečiti?

26.01.2024.

Značaj leske za pčelinje zajednice

06.06.2023.

Zaštita leske

25.01.2023.

Sačuvajmo autohtone sorte krušaka kalemljenjem

11.01.2023.

Kako sve možemo formirati stablo leske

14.12.2022.

BAKTERIOZNA PLAMENJAČA LESKE

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca