Dajmo vetar u leđa ženama u Medveđi

15. oktobar je ustanovljen kao Svetski dan seoskih žena na Konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu 1995. godine, kada se i naša vlada obavezala da ženama na selu obezbedi ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama vlasti i učini vidljivim njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.

Udruženje žena «Vez» je formirano u martu 2010. godine sa osnovnim ciljem da sačuva tradicionalni vez karakterističan za područje Gornje Jablanice kao i očuvanje tradicionalne kuhinje ovog područja. Udruženje su osnovale žene iz sve tri etničke zajednice u Medveđi, pa je ono po karakteru multietničko i multikulturalno. Na teritoriji Gornje Jablanice žive Srbi, Albanci i Romi pa je narodni vez koloritan i raznolik. Udruženje radi sa pletenjem od vunica i pamučnog konca, sa perlicom, poentlasom i heklanjem. Glavni proizvodi su: džemperi, kape, šalovi, rukavice, torbice, manji i veći miljići od perlica kao i poentlas miljići. Najinteresantniji, jedinstveni proizvodi u srbiji su nakit i radovi od sitnog bisera (perlice).

Udruženje je nastupalo na sajmu turizma u Nišu i manifestacijama zlatne ruke u Leskovcu. Proizvodi udruženja žena «Vez» su neizbežni detalj među poklonima koje uručuje opštine medveđa zvaničnim delegacijama. Udruženje žena «Vez» organizuje i obuku za savladavanje tehnika u pletenju i vezenju na tradicionalan način.

Razgovarali smo sa predsednicom Udruženja ,, Vez“, Vesnom  Stafanović, i saznali da ovo Udruženje za sada nije aktivno. Imaju i želju i volju, ali ipak nisu više aktivne kao pre. Razumemo da je trenutna situacija uticala, ali one u poslednje dve godine imaju problema. Potrebna im je pomoć države a i lokalne samouprave. Po njenim rečima to su sve vredne i radne žene, ali samo nisu u mogućnosti da krenu dalje.

Udruženja građana su, po javnom konkursu koji je raspisala opština Medveđa, za prošlu  godinu dobila oko 1.475.000 dinara, dok je za verske zajednice odobreno 4.500.000 dinara.

Vesna Stefanović, apeluje da uvom Udruženju treba pomoći, ali i one same treba da se dogovore kako da nastave sa radom.

Sa predsednikom opštine Nebojšom Arsićem i lokalnom samoupravom sigurno mogu da nađu neko rešenje.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca