Zadružni savez Vojvodine: Ulaganje u voćarsku proizvodnju

U prostorijama Zadružnog saveza Vojvodine 5.11.2020. održan je sastanak između predsednika Saveza Radislava Jovanova, uspešnog italijanskog investitora koji više od jedne decenije živi u Srbiji Mauricija Vale i Mileta Savića, vlasnika Agro Letača D.O.O. Inđija- renomirane domaće kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom betonskih stubova i opreme za protivgradnu zaštitu. Na sastansku se razgovaralo o značaju ulaganja u voćarstvo kao jednog veoma perspektivnog i unosnog vida poljoprivredne proizvodnje.

Mauricio Vala predstavio je projekat koji je realizovao sa svojim timom a tiče se najsavremenijeg zasada borovnica na površini od 20 ha u mestu Kloka kod Topole. Vala je naglasio da je ideja da se zasadi prošire na površine od 50 ha kao i da se planira osnivanje konzorcijuma koji bi omogućio i saradnju sa zemljoradničkim zadrugama u Vojvodini.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine pozdravio je inicijativu Mauricija Vale da se ulaže u voćarstvo u našoj državi. On je rekao i da osim borovnica i druge voćne vrste poput jabuke, trešnje, višnje, jagode, i ostale vrste pružaju mogućnost da od zasada površine jednog ili dva hektara jedna porodica na selu može da obezbedi dobru egzistenciju. Predsednik Jovanov je preporučio proizvođačima voća da se udruže u zadruge, i kroz zajedničke investicije i nastup na tržištu još više uvećaju svoj profit.

On je dodao i da je Svetska banka najavila sredstva u iznosu od 50 miliona dolara za investiranje u poljoprivredu, što je jedna od mogućnosti za poljoprivrednike da unaprede svoju voćarsku proizvodnju. Istakao je da je od krucijalne važnosti novoosnovano Ministarstvo za brigu o selu na čijem je čelu ministar Milan Krkobabić, i izrazio je nadu da će ulaganja u selo i poljoprivredu, a naročito zadruge kao nosioce razvoja sela, značajno doprineti unapređenju života i rada na selu, pri čemu se osvrnuo se na uspeh projekta „500 zadruga u 500 sela“, koji se tri godine za redom uspešno realizuje. Mile Savić ispred firme Agro Letač rekao je da je današnji razgovor otvorio nove vidike i da je direktna kumunikacija sa uspešnim preduzetnicima motivišući faktor i primer dobre prakse.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

17.10.2023.

Treća zadružna škola – Bač

14.08.2023.

Nikola Mihailović izabran na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine

23.06.2023.

Razvojna agencija Vojvodine (RAV) poziva domaće kompanije za učešće na sajmu Fruit Attraction

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca