Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

Razgovarali smo sa Rajkom Kulagom,  predsednikom Zadružnog saveza  Republike Srpske, koji je istakao posebno zadovoljstvo zbog svog prisustva na sajmu u Bogatiću, gde se kao i svake godine sastaju sa  zadrugarima  iz Srbije i Vojvodine u cilju razmene iskustava.

Zadružni savez Republike Srpske, se baziraju na podršci poslovnim aktivnostima zadruga i razvoju poljoprivrednog zadrugarstva Republike Srpske. Imamo izuzetnu saradnju sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Privrednom komorom Republike Srpske, Poljoprivrednim fakultetom iz Banja Luke i drugim vladinim, nevladinim i međunarodnim organizacijama, a posebno uspešnu regionalnu međuzadružnu saradnju sa zadružnim savezima iz zemalja u okruženju, istakao je tom prilikom.

„I mi i zadrugarstvo u Srbiji nailazimo na slične probleme. Razlika je u tome što se zadrugarstvo Republike Srpske zasniva  na razvoju  novih i savremenijih poljoprivrednih zadruga, koje posluju u skladu sa zadružnim principima  i koje su tržišno orjentisane i obavljaju  koperativne poroizvodnju, vrastitnu proizvodnju, i stvaraju kroz svoje prerađivačke kapacitete,  konkurentne proizvodre na tržištu. Mi nemamo stare zadruge, one su nestale.

Sagovornik ističe da je zadovoljan razvojem novih zadruga i njihovim plasmanom na tržište, takođe ističe da imaju izrazitu podršku vlade Republike Srpske, ministarstva poljoprivrede, šumarstva i elektroprivrede Republike Srpske.

Zadružni savez ima i projekte koje realizuje a sve u cilju podizanja na veći i bolji nivo poslovanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.07.2024.

Međunarodni dan zadrugarstva 102. po redu

19.04.2024.

Zemljoradnička zadruga „Lipovac“

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

14.08.2023.

Nikola Mihailović izabran na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine

20.06.2023.

S ljubavlju posejano gajeno ubrano destilovano na Istoku Srbije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca