Razigrano kolo – Vez za primer ostalima

Ilustracija: Razigrano kolo – Vez
Ilustracija: Razigrano kolo – Vez

Kulturno umetničko društvo „Razigrano kolo – Vez“ u Medveđi osnovano je 5. maja 2018. godine,  i svake godine broji 120 aktivnih članova od 5 do 20 godina starosti, a osnivač i predsednica ovog Udruženja Bojana Lakušić,  u razgovoru za Domaćinsku kuću ističe da je ovo Udruženje nastalo iz ljubavi, i da je prvenstveno ljubav prema igri i pesmi na prvom mestu.

„Aktivni smo tokom cele godine, dva puta nedeljno održavamo probe, mada ove godine zbog epidemiološke situacije, nismo u mogućnosti da radimo tim tempom. Od samog osnivanja, Bojana se snalazi sama.

Narodne igre su važne i za narod i etničke grupe, jer svaki narod ili etnička grupa ima svoje obeležje kroz igru i nošnju, posebno u opštini poput Medveđe koja je multientička, ističe Bojana.

Ilustracija: Razigrano kolo – Vez
Ilustracija: Razigrano kolo – Vez

-Realizovali smo dva projekta, jedan je odobrilo Ministarstvo kulture, a drugi Koordinaciono telo, odnosno Vlada Republike Srbije i taj projekat je nama bio veoma značajan, zato što je bio multietničkog karaktera.

Deca plaćaju minimalnu članarinu, a ona nalazi sredstva da plati koreografa, ali, dodaje, to nije dovoljno, ipak, ljubav prema ovoj tradiciji joj daje snagu da nastavi da se bori.

„Meni je najbitnije da su deca zadovoljna snalazim se kako umem i znam, neka sredstva povremeno dobijemo, ali ipak nam je svaka pomoć dobro došla.

I pored finansijskih problema, ona i njena deca ne planiraju da odustanu od ove tradicije, jer, kako kaže, smatra da je postojanje jednog ovakog Kulturno umetničkog društva mnogo bitno, pogotovo za njihovu opštinu, i opet ponavlja ljubav dece i roditelja, ali posećenost njihovih koncerata kada je svaki put sala Kulturnog centra mala da svi zainteresovani prisutvuju, daje joj motiv da nastavi dalje.

Bojana Lakušić, treba da služi za primer ženama, ne samo u opštini Medveđa, nego i u celoj Srbiji.

 

 

Povezano