Pravilan uzgoj i ostvarena dobit

Sadnja kamilice se može obavljati najkasnije do februara, a optimalan jesenji rok je od sredine septembra do kraja oktobra. Prvi rok za sadnju kamilice je kraj septembra, a poslednji je početkom novembra.

Uz pravilan raspored padavina u jesen, produženim rokovima sadnje se postižu zadovoljavajući učinci. Kada su jeseni izrazito sušne, usevi brže niču i rastu ujednačenije, ukoliko se sadnja kamilice obavi u drugom roku. Seme kamilice će proklijati samo ako ima dovoljno svetlosti, pa se zato seje horizontalno po površini.

Kamilica se ne sme sejati pri jačem vetru. Ako se kamilica poseje u prvom roku, treba još jednom povaljati površinu, što pri kasnijem roku nije potrebno, pošto je tada zemljište vlažnije.

Za uspešnu proizvodnju kamilice veoma je bitna priprema zemljišta. Zemljište treba pripremiti tokom leta, a najkasnije u septembru, pre početka jeseni. U prvoj godini proizvodnje, a nakon žetve preduseva zemljište se mora plitko izorati. Orati ne treba dublje od 25 cm, pritom se mora odmah obaviti zatvaranje brazde i priprema setvenog sloja da se ne bi isušio i zemlja zgrudvala. Kada je u pitanju uzgoj kamilice na na slatinama, onda dubina oranja ne treba da pređe 10 – 15 cm. Ukoliko se ore na većoj dubini, može doći do vraćanja isprane natrijumove soli u gornje slojeve zemljišta, pa se tako može još više zaslaniti.

Nega kamilice vrlo je jednostavna: zaliva se redovno sve dok ne proklija (ne previše da seme ne bi istrulilo), a nakon što biljka poraste, tek kada se zemlja dobro zasuši. Mnogo je važnije da se redovno okopava i plevi od korova koji će je, pogotovo ukoliko je okružena širokolisnim vrstama, bukvalno ugušiti. Pravilo je da se ne seje na isto mesto više od dva puta upravo zbog toga da bi se izbegla najezda divljih biljaka. Iako deluje otporno, kamilica je prilično osetljiva, a najčešće je napada plamenjača i tada se mora reagovati primenom fungicida. Neretko je na meti puževa golaća, pa oko biljke treba posuti sitne kamenčiće ili štetočine odstranjivati ručno.

Na siromašnijim zemljištima, kao i na slatinama, dovoljno je da se sa setvom unese 150-200 kg/ha mineralnog đubriva NPK 15:15:15

Čaj od kamilice ima izuzetna lekovita svojstva na telo i zdravlje.

– Umiruje bol i grčeve u stomaku

– Smanjuje upale u telu

– Ubrzava znojenje kod groznica

– Omekšava tkiva i kožu

– Smiruje psihu i uklanja nesanicu

– Regeneriše tkiva i kožu kod opekotina

– Odlična je za ispiranje očiju, rana, ojeda, polnih organa, kose …

Kamilica je dobra za anksioznost prvenstveno zbog svojih efekata na simptome tog stanja. Poboljšavanjem sna, opuštanjem mišića, smanjenjem krvnog pritiska i omogućavanjem stanja opuštenosti možete smanjiti simptome teskobe poput nesanice i razdražljivosti“, tvrdi Ričards

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.06.2021.

Budućnost srpske poljoprivrede

18.12.2020.

Kako proizvoditi kamilicu

25.06.2019.

Ovo su najbolji lekovi iz prirode

25.04.2018.

Preporuke koje pomažu kod umora očiju, upale i crvenjenja kapaka

04.01.2018.

Moćna lekovita biljka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca