Vreme je za uređenje bašte

Prolećno čišćenje

Prolećno grabuljanje uklanja zaostalo jesenje lišće i vlati trave koje nisu preživele zimu. Ako ih ne uklonite, ovi mrtvi biljni zaostaci doprineće formiranju sloja nalik slami na vašem travnjaku. Grabuljanje će takođe rasporediti travu koja je zgrudvana i ravnomerno je rasporediti. Koristite jake grabulje da uklonite mrtvu travu. Najbolje je da grabluljanje vršite kada zemlja nije mekana i blatnjava. U suprotnom rizikujete da iščupate zdrave vlati trave.

Pregled i aeracija travnjaka

Popunite ogoljena mesta na travnjaku tako što ćete zasejati novu travu. Najbolje vreme za sejanje trave je kasno proleće, kada su temperature stabilne i uveliko u plusu. Kada budete sejali travu koristite azotno đubrivo sa sporim oslobađanjem. Pet nedelja nakon što ste zasejali travu, ponovo je prihranite azotnim đubrivom sa brzim oslobađanjem.

Đubrivo za travu ćete naneti ponovo tokom proleća, otprilike tri nedelje nakon što trava počne da zeleni. Ako nanesete đubrivo za travnjak prerano, rizikujete da nahranite korov koji će nakon toga bujati, stoga budite oprezni.

Aeracije je ključna stavka kako bi vaš travnjak imao lep i raskošan izgled. Aeracija je perforiranje zemljišta (bušenje) malim rupicama, kako bi vazduh, voda i hranljive materije iz đubriva stigle do korena trave. Sprečava zbijenost zemljišta i doprinosi jačem i bujnijem travnjaku.

Koliko ćete često vršiti aeraciju travnjaka zavisi od vrste tla i načina na koji ga koristite. Kasno proleće i rano leto pravo su vreme za aeraciju trave u toploj sezoni, iako se može vršiti i s jeseni. Ako niste stigli da prozračite travnjak prošle jeseni, možete to učiniti i u rano proleće.

Delujte preventivno na pojavu korova

Ukoliko na travnjaku primetite rupe glodara, postavite mamce kojima ćete ih eliminisati. Ako korov predstavlja problem na vašem travnjaku ili u bašti, primenite herbicide pre nego što nikne. Na taj način ćete sprečiti klijanje semena koje je palo prošlog leta. Vreme je ključno za aplikaciju herbicida, zato dobro obratite pažnju na uputstva proizvođača o vremenu i načinu primene.

Koristite herbicide širokog spektra delovanja, koji podjednako eliminišu višegodišnje i jednogodišnje korove na travnjacima. Tretirajte ili iskopajte višegodišnji korov sa korenom, kada počne da se pojavljuje na travnjaku ili u bašti. Dobra stvar je što se korov lako može uočiti u proleće. Još bolje, pošto je zemlja mokra u ovo doba godine, lako ga je ukloniti.

Savet: Pokrijte zemlju debelim slojem malča nakon plevljenja da biste ugušili rast novog korova.

Zalivanje travnjaka

Potrebe za prolećnim navodnjavanjem variraju u zavisnosti od atmosferskih padavina. Opšte pravilo je da travnjak treba zalivati pre 10 sati ujutru, kada nema jakih vetrova i dok sunce nije prejako. Dobro nakvasite zemlju, kako bi voda prodrla do dubine od 15cm i kako bi koren trave bio nahranjen. Zalivanje možete pojednostaviti nabavkom prskalica, oscilirajućih ili pulsirajućih, koje će posao obaviti umesto vas.

Zalivanje nije način da vaš travnjak ozeleni – ne natapajte zemljište zbog toga. Trava će svakako prirodno ozeleneti, a vi navodnjavajte samo ako su kiše retke, a trava pokazuje znake dehidracije. Travnjak je dovoljno zaliti 2x nedeljno tokom proleća. Ako je zemljište dehidriralo zalivajte ga u trajanju od 30 minuta, napravite pauzu jednake dužine, pa ponovite postupak.

Košenje trave

Započnite košenje kada je zemlja dovoljno suva, a trava dovoljno duga da zahteva košenje. Kosite na odgovarajuću visinu za vašu vrstu trave. Izbegavajte prenisko košenje. Prekratko pokošena trava omogućava sunčevoj svetlosti da dopre do zemljišta, podstičući seme korova da klija. Takođe favorizuje plitki razvoj korena, što čini travnjak podložnijim suši.

Orežite višegodišnje biljke

Volite cveće u bašti? Da, cveće oplemenjava svaki prostor, ali bitno je da razlikujete jednogodišnje i višegodišnje vrste. Jednogodišnje biljke je neophodno ukloniti tokom zime, a zatim posaditi ponovo u rano proleće. U suprotnom, ako to ne učinite, vaša bašta će biti puna uvelih biljaka.

Ne morate biti stručnjak kada je u pitanju čišćenje cvetnih gredica u proleće. Sve što treba da učinite je da obrezujete mrtve listove sa višegodišnjih biljaka kao što su ljiljani, ruže penjačice ukrasne trave ili hortenzije.

Uklonite prošlogodišnji malč

Malč (obojeno iseckano drvo) štiti vaše biljke i poboljšava strukturu zemljišta. Međutim, malč se menja svakog proleća. Surovo zimsko vreme je prošlo, a malč se pokvario tokom jeseni i zime, ostavljajući vam još jedan zadatak ovog proleća – njegovo uklanjanje. Uklonite prošlogodišnji malč iz leja sa cvećem i pospite novi – čuvaće vaše cveće od korova i doprineti dekorativnom izgledu bašte. Možete kupiti i obojeni malč koji će dodatno naglasiti vaše cvetne leje.

Orežite drveće i žbunje koje cvetaju u proleće

Kao deo vašeg prolećnog čišćenja bašte, znamo koliko primamljivo može biti da počnete da obrezujete drveće i žbunje. Ali pre nego što to i uradite, ključno je da znate koje je najbolje vreme za orezivanje prolećnog cvetanja drveća i žbunja.

Imajte na umu da većina ovih rascvetalih drveća i grmova uspostavlja svoje cvetne pupoljke tokom leta ili jeseni prošle godine. Tokom zime drveće je u fazi mirovanja. Obrezivanje u proleće pre nego što uopšte dobiju priliku da procvetaju samo bi značilo da ćete prekinuti ovogodišnje cvetanje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.08.2023.

Tržište mašina i opreme za baštovanstvo i uređenje prostora prvu polovinu godine završava u opadajućem trendu

24.01.2023.

Zašto je došlo do pada prodaje baštenskog alata

21.07.2022.

Suzbijanje korova na zasnovanim travnjacima

28.04.2022.

Žbunasta lepotica

23.03.2022.

Šta raditi u bašti u martu

14.03.2022.

Zasnivanje sejanih travnjaka u proleće

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca