Čest korov na njivama

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Pšenica je,pored kukuruza, najzastupljenija ratarska kultura na srpskim njivama. Pregledom korovske flore utvrđeno je oko 250 vrsta korova koji se javljaju u usevima žitarica i krmnim kulturama. Jedna od najzastupljenijih je čestoslavica. Osim u pšenici javlja i u povrtarskim kulturama i to prilikom uzgoja paradajza, paprike, kupusa, boranije i pasulja.Spada u red tvrdokornih korova koji se pojavljuju na livadama, u voćnjacima i vinogradima, čak i na sportskim igralištima i parkovima, a veruje se da je ime dobila po svetoj Viktoriji. Postoji više vrsta ovog korova,pojedine sorte su lekovite i u narodnoj medicini se koriste za probleme sa plućima i za kožna oboljenja.Suzbijanje ovog korova u usevu pšenice je neophodno,pre svega da bi se zaštitio prinos i kvalitet zrna hlebnog žita,osigurala lakša i efikasnija žetva, smanjilo širenje fitopatogenih organizama i štetočina koje se razvijaju u ovom korovu.

Čestoslavica (lat. Veronica persica) je jednogodišnja zeljasta biljka koja vodi poreklo iz jugozapadne i srednje Azije.U narodu je poznata pod imenom mačje oči zbog neobično lepog cveta koji podseća na oči mačke.U Evropi se raširila početkom 19. veka,a prvi zvaničan podatak u kome se opisuje ovabiljka datira iz 1800.godine.U pitanju je širokolisni korov kome najviše odgovaraju kisela i alkalna zemljišta, ilovača, oranice, bašte i deteliništa,jer traži dosta azota. Klija u jesen, pa prezimljava u obliku klijanica da bi rast i razvoj nastavila u proleće.Ima jak i razgranat korenski sistem, a grane su polegle po zemlji i granaju se iz samog korena. Najčešće su dugačke između 10 i 40 santimetara.Polegli delovi stabla puštaju adventivne korenove što je još jedan od načina za razmnožavanje pored semena. Listovi su prosti, naspramni,široko do uzano jajoliki, po obodu su nazubljeni, dok se lisna drška od baze biljke ka vrhu skraćuje.Cvetovi su pojedinačni, dvopolni svetlo do tamnoplavi i razvijaju se u pazuhu listova na peteljkama.Čestoslavica cveta u periodu od marta do maja,a u zavisnosti od vremenskih uslova može ponovo da cveta i u novembru.

Čestoslavica kao i većina drugih korova najlakše se suzbija u početnim fazama razvoja,dok je kasnije kada započne vegetativni rast biljke iskorenjivanje ovog korova sve teže.Kao preventivna mera savetuje se često freziranje i obavezno uklanjanje ostataka sa obradivih površina kako se ne bi regenerisala.Za suzbijanje ovog korova u usevima pšenice i ječma najčešće se koriste herbicidi na bazi sulfonilureama koji,kada dospe unutar same biljke dovodi do razgradnje hlorofila,što za posledicu ima sušenje korova.Kada je u pitanju tretiranje povrtarskih kultura najbolje se pokazao Pendimetalin koji uspešno štiti paradajz, papriku, kupus,pasulj i boraniju od ovog korova.Međutim, pre same upotrebe bilo kog herbicida neophodno je konsultovati se sa stručnjacima koji će preporučiti adekvatnu dozu preparata u zavisnosti od površine koja je zakorovljena i koliko ugrožava gajene kulture.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca