Snažan borac protiv prehlade

Prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvetova, ehinacea je zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja može dostići i 1m visine. Period cvetanja dugo traje, tako da se ova lekovita biljka često gaji i kao ukrasna. Obodni cvetovi koji podsećaju na dugačke latice okružuju centralni deo sastavljen od čvrstih cevastih bockavih cvetića smeđe-crvene boje koji podsećaju na ježa. Poreklo njenog imena potiče od grčke reči ekhinos što znači: jež.

Zeljasta je, višegodišnja biljka koja može da dostigne do 140 m visine, i otporna je na sušu.

Ako se odlučite da gajite ehinaceu posadite je na sunčano mesto, sa dobrim odvodnjavanjem. Ima dubok korenov system pa je treba saditi u uzdignutim lejama, na mestima gde je zemljište plitko.

Redovno je treba zalivati a otporna je na mnoge bolesti i štetočine.

Arheolozi su pronašli dokaze da su Indijanci koristili ehinaceu možda više od 400 godina za lečenje infekcija i rana, i kao opšti „lek“. Kroz istoriju ljudi su koristili ehinaceu za lečenje šarlah groznice, sifilisa, malarije, trovanja krvi i difterije.

Ilustracija: ehinacea, foto: pixabay
Ilustracija: ehinacea, foto: pixabay

Hemijska jedinjenja sadržane u korenu znatno se razlikuju od onih u gornjem delu biljke. Korenje ima visoku koncentraciju isparljivih ulja (mirisna jedinjenja), dok nadzemni delovi biljke imaju više polisaharida (supstance za koje se zna da pokreću aktivnost imunog sistema). Kombinacija ovih aktivnih supstanci odgovorna je za korisne efekte ehinacee, mada istraživanja pokazuju da je nadzemni deo Echinacea purpurea najefikasniji.

Ehinacea blokira enzime koji omogućavaju prodiranje upornih bakterija poput streptokoka, stafilokoka i pneumokoka u organizam i na taj način sprečava širenje infekcije. Hemijska analiza ove biljke potvrdila je prisustvo jedinjenja zaslužnih za sva njena lekovita svojstva. Najznačajniji su ehinacein B i ehinakozid, koji podstiču stvaranje antitela, i arabinogalaktan, koji podstiče odbrambene ćelije da uništavaju štetne mikroorganizme.

Potvrđeno je da ukoliko uzimate otprilike 10 mg ehinacee po kilogramu telesne težine svakoga dana za manje od dve nedelje vidan je znatan pomak u funkcionisanju imunog sistema. Hemijski sastav ehinacee se razlikuje u zavisnosti od dela biljke. Delovi koji su iznad zemlje (cvet i listovi) od veće su koristi za jačanje imuniteta jer sadrže više polisaharida.

Sveže nadzemne delove operete pod mlazom vode, a potom usitnite sa malo vode u sokovniku Iidobićete lekovit sok.

Povezano