Na Beogradskom sajmu održava se 16. Sajam etno hrane i pića na kom se predstavlja više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda.
Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Privredna komora Srbije predstaviće proizvođače iz cele Srbije.
Posetili smo stand Zadružnog saveza Srbije i tom prilikom razgovarali sa Nikolom Mihailovićem, predsednikom Zadružnog saveza.
Kao i svake godine i ove godine smo na Sajmu etno hrane i pića, zajedno sa našim izlagačima, a većina od njih su i naši zadrugari.
-Na štandu imamo preko 30 izlagača iz svih krajeva naše zemlje i naša misija je da budu udruženi, jer mi promovišemo zadrugarstvo. Oni koji nisu zadrugari, ili potencijalni zadrugari, za njih smo osmislili tj. otvorili jedan show room, gde zadruga Čarobni plodovi okuplja sve te proizvođače koji imaju visoko kvalitetne proizvode, koji ne umeju da ga upakuju adekvatno, da ga marketinški isprate. Show room se nalazi u Beogradu i ideja je da se od njega napravi mali sajam etno hrane i pića. Proizvodi se tokom cele godine mogu videti i konzumirati i kupiti što je i naš cilj, istako je Nikola i dodao:
Najznačajnija tri elementa koja se tiču samog sajma su znanje, razmena informacija, tehnologija, pakovanja, marketinga, poslovnog povezivanja, prvenstveno zadruga i samih proizvođača. Na drugom mestu su udruživanja u zadruge, da nastave ekspanziju formiranja zadruge, jer kako ističe bez udruživanja su nam male šanse.
Kada pogledamo u EU, svi poljoprivredni proizvođači pogotovo ako nabavljaju krupnu mehanizaciju uglavnom to prerade preko zadruga. Kako ističe naš sagovornik, njihov predlog je vizija koju su radom na terenu uočili da agrarnu i ekonomsku politiku treba usmeriti u tom pravcu da se subvencioniše udruženi poljoprivrednik. Naravno postoje i registrovana poljoprivredna gadinstva koja mogu da ostvare određene subvencije i podsticaje, ali udruženi poljoprivrednik daleko veće subvencije. Smatra da bi na jednom mestu dobili koncentraciju proizvodnje, kontrolu i analizu ako bi se nešto uložilo. Treći i najznačajniji faktor, imaju veliki problem u mlečnom govedarstvu i mesnoj industriji, dolazi do smanjenja proizvodnje tako da su uočili da je na prvom mestu da se udruže poljoprivrednici u tom segmentu proizvodnje. Država odvaja veliki novac,a efekat je jako mali. Potreban je jedan dobar tim i da onda svi zajedno da stručnjaci osmisle program jer je stočarstvo osnova razvoja poljoprivrede.