Mali proizvođači hrane, nosioci poljoprivrednih gazdinstava zadovoljni su predlogom Udruženja „Moja Srbija” da se vaučeri dele i za kupovinu namirnica iz domaće radinosti (pekmez, slatko, kompot, kulen, slanina…), kao što se već osam godina vaučeri mogu dobiti za odmor i oporavak.
zimnica
– Još nemamo povratnu informaciju o tome da li će za to biti novca u budžetu Srbije, ali očekujemo da ideja zaživi jer i zemlje u okruženju, zbog sve veće ekonomske krize, pokušavaju na razne načine da osnaže domaću privredu – kazao je Ristić za „Dnevnik„. – Inicijativu smo predali na više adresa, ministarstvima poljoprivrede, privrede i turizma i čekamo odgovor. Ukoliko ideja bude prihvaćena, onda bi sledeći korak bio da se u saradnji predstavnika ministarstava i Udruženja „Moja Srbije” urede kriterijumi i uslovi koje je potrebno ispuniti da bi se mogao dobiti vaučer, kao i to ko može da prodaje proizvode na taj način. Takođe, potrebno je i da se odredi i vrednost vaučera i rok za naplatu.
Ristić kaže da ne raspolaže podacima o tome koliko ima malih proizvođača hrane, ali ističe da je izvesno da bi se, ukoliko bi inicijativa za vaučere bila prihvaćena, veoma brzo njihov broj višestruko povećao.
– Kada je ideja o raspodeli vaučera za odmor startovala, 2015. godine, svega 130 ugostitelja bilo je spremno da otvori vrata svojih smeštajnih kapaciteta, a sada, osam godina kasnije, ima oko 3.500 ugostitelja koji primaju vaučere. Popunjenost njihovih objekata u novembru ove godine bila je oko 80 odsto, a 2015. godine svega 20 odsto – kazao je Ristić.
Mali proizvođači hrane uglavnom su spremni da prihvate predlog Udruženja „Moja Srbija” o podeli vaučera. Po rečima Nemanje Tadića iz Poljoprivrednog gazdinstva „Tadić” iz Novog Slankamena, koje proizvodi sokove od jabuka, ideja je dobra, ali je neophodno da se utvrdi rok za naplatu vuačera.
Raspodela vaučera za odmor odjednom
Milan Ristić kaže da se „Moja Srbija” zalaže da se vaučeri za odmor ne dele više puta tokom godine već odjednom. Na taj način bi korisnici mogli da planiraju odlazak na odmor više meseci unapred pa ne bi bilo otkazanih rezervacija, kojih sada ima. Po njegovim rečima, dogodine je planirana raspodela 100.000 vaučera po 5.000 dinara i ostavljena je rezerva novca u budžetu za dodatne vaučere.
– Imamo i mi troškove, iako smo mali proizvođači, a u posao uglavnom uključujemo članove porodičnog domaćinstva – ističe Tadić. – Ukoliko bi se vaučeri delili, trebalo bi odrediti rok za naplatu kako novac ne bismo čekali dugo – naveo je Tadić.
Poljoprivredno gazdinstvo „Števin” iz Nove Crnje gaji mak i podržava ideju o uvođenju vaučera jer bi im to pomoglo da ubrzaju plasman proizvoda. Značilo bi nam ako bi s vaučerima uspeli mak da prodamo pre proleća i nove setve, zbog novca koji nam je potreban za zasnivanje nove proizvodnje.
Mali proizvođači hrane posebno su istakli da namirnice kojima trguju imaju rok trajanja pa bi im vaučeri pomogli da ih brže prodaju. Slavica Janković iz PG „Janković” u Banatskom Brestovcu kod Pančeva proizvodi zimnicu i kaže da sezona traje do kraja januara i da sada žuri da što više proda.
– Dajem popuste i pred Novu godinu ću oglasiti i rasprodaju jer od februara je malo kupaca koji će tražiti kiselu salatu – kazala je Slavica Janković. – Uz vaučere, sigurna sam, brže bih prodala zimnicu i verovatno imala bolju zaradu – kazala je Slavica Janković.