Madame Vanille radionica za kolače

Gordana Bekčić je doktorirala  na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu u oblasti američkih studija, gde je i magistrirala u istoj oblasti. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za srpski jezik i opštu književnost, a na Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži (AAOM) specijalizirala na Studijama kulture i roda. Kada smo se prvi put srele, osetila sam energiju kojoj Gordana zrači i znanjem koje poseduje, mogu slobodno reči iz mnogih oblasti. Žena intelektualac i veliki borac. Izdvojila je dragoceno vreme za naš portal da nam ispriča o svom radu, i daljim planovima.  

PR konsalting i kolači. Deluje nespojivo.  Kako ste se odlučili da se pored jednog posla pokrenete jednu sasvim novu vrstu posla?

Oduvek sam volela kuhinju, kuvanje. Volim bele stolnjake, stare kuhinjske vitrine, lepo posuđe, vaze pune cveća na stolu. A posebno volim da vidim ljude okupljene oko trpeze koji zajedno jedu i uživaju u tome. Zajedno. Jer hrana je snažna hemija koja nas povezuje kada je delimo.

Ideja o osnivanju radionice za izradu prefinjenih kolača na način kako se to nekada radilo, „kao kod bake“ što bi se reklo, postojala je već nekoliko godina unazad. Privatno uživam u tome da okupim prijateljice oko trpeze i da svojim rukama napravim sve, od slaniša do slatkiša, pa sve do dekoracije stola. Majka mi je bila ugostitelj pa sam veliki deo detinjstva provela u restoranima „iza scene“, što je očigledno stvorilo ljubav prema „estetici trpeze“.

Zbog čega baš Madame Vanille?

Pre svega zbog čarobne vanile koja nam ulepšava život na mnogo načina. Vanila je magičan cvet, jedna posebna vrsta iz familije orhideja. Ona je esencijalno ulje, aroma, začinska biljka, osnova mnogih parfema. I nezaobilazni začin u poslastičarstvu.  Rekla bih da ne postoji osoba koja ne voli vanilu  i njenu raskošnu aromu. Ili je bar do sada nisam  srela.

Drugi razlog je moje poštovanje prema fracuskoj gastronomskoj kulturi koja je, po mom mišljenju, apsolutno jedinstvena. To poštovanje hrane i njene vrednosti za čoveka u toj se zemlji neguje vekovima. Od Francuza treba učiti i ugledati se na to elegantno uživanje u darovima koje nam daje Majka zemlja – od hleba do vina. A mi u Srbiji imamo sreću da je zemlja plodna i raskošno nas daruje mnogim plodovima. Ali rekla bih da, kao društvo, nemamo dovoljno poštovanja a ni strahopoštovanja prema njoj. A trebalo bi.

Kakav koncept negujete u radionici?

Odlučila sam se za „starinski“ način – pravimo ručno rađene poslastice od pravih sastojaka. Ne koristimo gotove smese, zamenske namirnice, ni veštačke boje, ukuse i arome. Ovaj pristup je složen, skup i spor ali koliko osluškujem ljude sa kojima razgovaram sve više čujem da su umorni, da nemaju vremena, da je sve manje dobre hrane, da je sve samo reklama i senzacija – naši lažni životi na društvenim mrežama, nekvalitetna hrana koju skupo plaćamo, jeftine krpica koje kupujemo u globalnim lancima odeće pa sve žene liče jedna na drugu. Da je sve ubrzano i da je uživanje u životu poslato nedostižno.

Zato je Madame Vanille mesto smirenja, oaza onih ukusa iz bakine kuhinje, kada nam je ona pravila prave žute grancle i kokos kiflice ili raskošnu grilijaž tortu. E baš tako mi nastojimo da sačuvamo, da uhvatimo u našim kolačima ono magično nešto na šta nam miriše vreme detinjstva nas koji smo rođeni u prošlom veku.  Naši kolači ne pružaju „osećaj“ dobrog ukusa  – oni jesu vrhunski ukus, prava raskoš dobrog zalogaja.

Šta sve imate u ponudi?

Po našim recepturama izrađujemo torte, komadne kolače, tartove, kuglofe, komisbrote, razne vrste ručno rađenog keksa. U našoj ponudi su i kolači u čašama ali napravljeni na na poseban  način. Mi svaku našu tortu stavljamo u čašu tako što u ččaši postoji toji i kora i prateći krem ili kremovi. I dekoracija. Tako da ako je Esterhazi čaša onda je to Esterhazi torta. U čaši.

Imamo svoju selekciju sitnih, ili kako se kod nas kaže, slavskih kolača u klasičnoj i ponoj varijatni, kao i selekciju desertnih kugli. Posebna ponuda za specijalne prilike je naša selekcija  Mesdames, odnosno, Gospođa. U pitanju je selekcija minijaturnih kolača, poput majušne krempite, mini-tartova, čiza, malecnog Pariz–Bresta. Jedan od ciljeva je da sa selekcijom Mesdames možemo da ispratimo događaje koji zahtevaju ekskluzivni slatki ketering.

Kako bi izašli u susret savremenom trenutku i potrebama razvili smo i nekoliko naših receptura posnih i keto kolača a trenutno razvijamo i Madame Vanille vegansku poslasticu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.10.2023.

Sajam torti i kolača

04.05.2023.

Sitni kolači Cece sremice

22.04.2023.

Posetite još sutra ovaj Festival, možda vam i život bude slađi

16.03.2022.

Mladenkini kolači iz Arilja za čistu desetku

29.06.2021.

Korali čarolija ukusa

19.04.2021.

Čokoladni kuglof

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca