Mladenkini kolači iz Arilja za čistu desetku

Mladenka Ćirković iz Arilja
Mladenka Ćirković iz Arilja

Na sajmu u Bogatiću upoznali smo Mladenku Ćirković, iz Arilja, koja se bavi proizvodnjom  domaćih etno kolača, kolača koji po njenim rečima izumiru. Najveći akcenat je po njenim rečima na domaćim kolačima, koristi namirnice koje su se nekada koristile.

„Breskvica je nekada bila kolač bez koga se nije moglo na trpezi. Novo vreme je donelo i nove poslastice, ali se ovaj zahvaljujući prvenstveno žena ponovo vratila na mesto koje joj i pripada. „Pravim ih baš onako kako su ih pravile naše bake.  Za mene su ovo kolači mog detinjstva i drago mi je da se ponovo nalaze na našim trpezama“, priča nam Mladenka, i dodaje:

„Ima li ko da ne voli orasnice, pogotovo kad se naprave od oraha? Imali li  ko ne voli bakin kolač, još i namazan kremom. Tu si i nezaobilazne vanilice koje se tope u ustima, grilijaš, bajadere, oblande….

Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju, ali isto tako i ljubomorno čuvao. Bakini kolači su hladni hrskavi, topli mekani, sa neodoljivim slatkastim mirisom. Kao takvi, ukusni, mekani i mirisni, bakini kolači su savršeni za decu. Neodoljiva vazdušasta poslastica hrskave korice i nezaboravnog mirisa“.

Sve to prave ove ruke mlade žene koja sa puno poleta priča o slojim proizvodima.

Mladenka je počela da mesi kolače iz hobija. Pravila je za sebe i prijateljice, i onda je to preraslo u posao, tako da je registovala radnju M slatkiši.

„Trudim se da idem u korak sa vremenom, ali ne odustajem od starih kolača koji su tradicionalni“.

Mladenka radi isključivo po narudžbini, ali ideja joj je da se što više širi na tržištu. Uskoro kreće i sa proizvodnjom hrono kolača, bez šećera, glutena i hemijskih dodataka. Po njenim rečima dosta je okružena ljudima koji žele zdravo da se hrane, jer živimo u vremenu koje nam ne dozvoljava da puno vremena provodimo u kuhinji.

Zadružni savez Srbije  joj je omogućio da učestvuje na sajmu u Bogatiću, i ovom prilikom se zahvaljuje predsedniku Nikoli Mihailoviću, i Mladenka se nada da će ta saradnja nastaviti  na obostrano zadovoljstvo.

 

 

Povezano