Nikola Mihailović izabran na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine

Na redovnoj sednici Skupštine Zadružnog saveza Srbije, razmatrani su Izveštaj o radu za 2022. godinu i Program rada za predstojeći period od pet  godina.

Za predsednika Zadružnog saveza Srbije  jednoglasno je izabran Nikola Mihailović, na novi mandatni period od 2023. do 2028. godine. Obraćajući se prisutnima, Mihailović je predočio novi program rada koji se bazira na finansiranju zadruga, zapošljavanju stručnih kadrova, primeni Zakona o zadrugama i permanentnom radu na terenu  i neposrednom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima.

Nikola Mihailović je rođen 18. maja 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu,  X beogradsku gimnaziju i Poljoprivredni fakultet. U Zadružnom savezu Srbije zaposlen je od 2000. godine, a od 2009. godine je na funkciji predsednika Zadružnog saveza Srbije. Skupštini su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava i naučnih institucija.

Objavio  je  preko 100 tekstova iz oblasti zadrugarstva  poljoprivrede i prehrambene industrije i mera agrarne politike. Učešće u izradi Zakona o zadrugama Učešće u izradi Projekata na oživljavanju rada i poslovanja zadruga i dr.

Ključ uspeha u poljoprivredi je zajedništvo, poručuju iz Zadružnog saveza Srbije i ističu da prioritet treba da bude udruživanje malih proizvođača, kako bi mogli da sertifikuju svoje proizvode, dobro ih upakuju i izreklamiraju i na kraju prodaju po najpovoljnijoj ceni.

Trudimo se da mikro proizvođač postane mali, a mali da preraste u srednjeg, ali najvažniji su znanje i udruživanje, rekao je predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Mihailović poručuje da država treba da razmisli o daljoj podršci zadrugarima kroz kreditiranje zadruga početnika u biznisu i preko Fonda za razvoj, a ne isključivo preko programa Ministarstva privrede,

Takođe, predlaže formiranja Fonda za razvoj zadrugarstva i navodi da bi to bilo u skladu sa Zakonom o zadrugama, sa politikom podsticanja zadrugarstva merama ekonomske, agrarne i stambene politike, kao i drugih razvojnih politika.

Naveo je da je 2017. godine osnovano 1.100 novih zadruga, među kojima 71 odsto zemljoradničkih i dodao da polovina od blizu 2.000 zadruga ostvaruje prihode.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.07.2024.

Međunarodni dan zadrugarstva 102. po redu

19.04.2024.

Zemljoradnička zadruga „Lipovac“

18.03.2024.

Zadrugarstvo i njegov značaj za razvoj privrede Republike Srpske

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

25.01.2024.

130 godina zadrugarstva u Srbiji

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca