ZNAČAJ SETVE DEKLARISANOG SEMENA

Setva deklarisanog semena jedan je od prvih i najvažnijih uslova za stabilne i visoke prinose. Semenom se prenose veoma značajne bolesti poput fitopatogenih gljiva, koje mogu da ugroze klijanje i nicanje semena i prouzrokuju propadanje klijanaca, čime se povećava rizik za značajno smanjenje prinosa.

Fuzarijum i glavnica predstavljaju destruktivne bolesti koje su opasne po zdravlje i ljudi i životinja, te se zaražena pšenica ne može koristiti u ishrani.

Setvom kvalitetnog, deklarisanog semena obezbeđujemo bolje nicanje useva, zdrav usev u prvim fazama razvoja u jesenjem periodu, što je veoma važno za ostvarivanje konačnih prinosa. Uglavnom je rod takvog semena veći za oko 10 do 15 %. Kod deklarisanog semena ne može doći do pojave bolesti koje se prenose semenom jer je, od početka do kraja, semenska proizvodnja pod kontrolom.

Drugim rečima, deklarisano seme obezbeđuje nam – sigurnost, a to jedna od najvažnijih stavki svakog proizvođača kada su budući usevi u pitanju. Ovakvom setvom se smanjuje broj tretiranja herbicidima  jer se sprečava širenje korovskih biljaka,  a samim tim se smanjuju troškovi proizvodnje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.07.2024.

Kila kupusa

25.06.2024.

Grinje na malini

27.05.2024.

Ovu su preparati za zaštitu lubenice

08.04.2024.

Zaštita od ovog patogena

27.03.2024.

Šta se dešava sa šećernom repom

20.02.2024.

TESTIRANJE KLIJAVOSTI SEMENA

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca