ZNAČAJ SETVE DEKLARISANOG SEMENA

Setva deklarisanog semena jedan je od prvih i najvažnijih uslova za stabilne i visoke prinose. Semenom se prenose veoma značajne bolesti poput fitopatogenih gljiva, koje mogu da ugroze klijanje i nicanje semena i prouzrokuju propadanje klijanaca, čime se povećava rizik za značajno smanjenje prinosa.

Fuzarijum i glavnica predstavljaju destruktivne bolesti koje su opasne po zdravlje i ljudi i životinja, te se zaražena pšenica ne može koristiti u ishrani.

Setvom kvalitetnog, deklarisanog semena obezbeđujemo bolje nicanje useva, zdrav usev u prvim fazama razvoja u jesenjem periodu, što je veoma važno za ostvarivanje konačnih prinosa. Uglavnom je rod takvog semena veći za oko 10 do 15 %. Kod deklarisanog semena ne može doći do pojave bolesti koje se prenose semenom jer je, od početka do kraja, semenska proizvodnja pod kontrolom.

Drugim rečima, deklarisano seme obezbeđuje nam – sigurnost, a to jedna od najvažnijih stavki svakog proizvođača kada su budući usevi u pitanju. Ovakvom setvom se smanjuje broj tretiranja herbicidima  jer se sprečava širenje korovskih biljaka,  a samim tim se smanjuju troškovi proizvodnje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.11.2023.

ZAŠTITA STRNIH ŽITA OD GLODARA

20.11.2023.

Pesticidi u tank-miksu

17.11.2023.

Poljski glodari u voćnjacima

10.11.2023.

Čime tretirati žute rđe izdanaka i lista kupine

09.11.2023.

Zabranjena upotreba 113 preparata za zaštitu bilja

20.10.2023.

FEROMONSKE KLOPKE ZNAČAJNE U ZAŠTITI BILJA

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca