Zaštita od ovog patogena

Monilozu prouzrokuje gljiva Monilinia laxa, a manifestuje se sušenjem cvetova i grančica i mrkom truleži plodova.

Najveće štete pričinjava na višnji, kajsiji i šljivi (mada se javlja i na breskvi,nektarini,dunji a nešto manje na jabuci i krušci) prouzrokujući masovno sušenje cvetova i grančica što dovodi do značajnog smanjenja prinosa kako u godini pojave bolesti tako i kasnije ukoliko se ne preduzmu mere njenog suzbijanja.

Epidemiologija: Parazit prezimljava u obliku micelija u kori zaraženih grana, grančica i mumificiranim plodovima a spore u biljku prodiru kroz žig tučka. Prvi simptomi javljaju se na cvetovima koji dobijaju mrku boju a potom se suše i otpadaju. U uslovima povećane vlage na cvetovima se javlja micelija gljive sa reproduktivnim organima. Iz cveta parazit prodire u mladare i grančice, koji bivaju prstenasto zahvaćeni, izazivajući njihovo sušenje.Na voćkama slabe vitalnosti može doći stvaranja višegodišnjih rak rana.

Bolest može zahvatiti i plod u toku zrenja, transporta i čuvanja. Prvi simptom je pojava mrke pege na pokožici ploda koja se kasnije širi zahvatajući ceo plod koji se vremenom smežura,truli pa mumificira dobijajući čvrstu konzistenciju. Ovakvi plodovi često ostaju u krošnjama drveća preko zime i predstavljaju izvor zaraze za sledeću vegetacionu sezonu.

Suzbijanje: Zaštita od ovog patogena, pored stvaranja nepovoljnih uslova za razvoj bolesti (izbor terena,gustina sadnje, provetravanje i sl.) vrši se kombinacijom mehaničkih i hemijskih mera. Uklanjane zaraženih grana, grančica, muificiranih plodova i njihovo uništavanje je značajna mera u redukciji infektivnog potencijala za predstojeću vegetacionu sezonu. Hemijska zaštita se sprovodi najčešće u dva navrata i to na početku cvetanja i 5-7 dana kasnije a u slučaju kišovitog vremena i produženog cvetanja treba izvršiti još jedan tretman nekoliko dana nakon drugog. Ovom prilikom treba koristiti preparate registrovane za ovu namenu kao što su: Kubik plus, Chorus, Signum, Dional i sl.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.05.2024.

Šupljikavost lišća šljive

27.03.2024.

Šta se dešava sa šećernom repom

27.02.2024.

Zaštita koštičavog voća

10.01.2024.

Koliko su pesticidi štetni

25.12.2023.

Priručnik o sredstvima za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji

24.11.2023.

ZAŠTITA STRNIH ŽITA OD GLODARA

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca