Zaštita od ovog patogena

Monilozu prouzrokuje gljiva Monilinia laxa, a manifestuje se sušenjem cvetova i grančica i mrkom truleži plodova.

Najveće štete pričinjava na višnji, kajsiji i šljivi (mada se javlja i na breskvi,nektarini,dunji a nešto manje na jabuci i krušci) prouzrokujući masovno sušenje cvetova i grančica što dovodi do značajnog smanjenja prinosa kako u godini pojave bolesti tako i kasnije ukoliko se ne preduzmu mere njenog suzbijanja.

Epidemiologija: Parazit prezimljava u obliku micelija u kori zaraženih grana, grančica i mumificiranim plodovima a spore u biljku prodiru kroz žig tučka. Prvi simptomi javljaju se na cvetovima koji dobijaju mrku boju a potom se suše i otpadaju. U uslovima povećane vlage na cvetovima se javlja micelija gljive sa reproduktivnim organima. Iz cveta parazit prodire u mladare i grančice, koji bivaju prstenasto zahvaćeni, izazivajući njihovo sušenje.Na voćkama slabe vitalnosti može doći stvaranja višegodišnjih rak rana.

Bolest može zahvatiti i plod u toku zrenja, transporta i čuvanja. Prvi simptom je pojava mrke pege na pokožici ploda koja se kasnije širi zahvatajući ceo plod koji se vremenom smežura,truli pa mumificira dobijajući čvrstu konzistenciju. Ovakvi plodovi često ostaju u krošnjama drveća preko zime i predstavljaju izvor zaraze za sledeću vegetacionu sezonu.

Suzbijanje: Zaštita od ovog patogena, pored stvaranja nepovoljnih uslova za razvoj bolesti (izbor terena,gustina sadnje, provetravanje i sl.) vrši se kombinacijom mehaničkih i hemijskih mera. Uklanjane zaraženih grana, grančica, muificiranih plodova i njihovo uništavanje je značajna mera u redukciji infektivnog potencijala za predstojeću vegetacionu sezonu. Hemijska zaštita se sprovodi najčešće u dva navrata i to na početku cvetanja i 5-7 dana kasnije a u slučaju kišovitog vremena i produženog cvetanja treba izvršiti još jedan tretman nekoliko dana nakon drugog. Ovom prilikom treba koristiti preparate registrovane za ovu namenu kao što su: Kubik plus, Chorus, Signum, Dional i sl.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.07.2024.

Kila kupusa

25.06.2024.

Grinje na malini

27.05.2024.

Ovu su preparati za zaštitu lubenice

03.05.2024.

Šupljikavost lišća šljive

27.03.2024.

Šta se dešava sa šećernom repom

27.02.2024.

Zaštita koštičavog voća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca