Uz Božić i Vaskrs za pravoslavne vernike krsna slava je najvažniji praznik. Za taj dan, ili tri dana koliko obično slave, troši se i priprema najviše. Često je domaćinima važnije da ostave dobar utisak na goste pripremanjem što raznovrsnijeg ića i pića, nego što pažnju posvete molitvi i poštovanju svetitelja koga slave.
Iako se tokom čitave godine slavi neki praznik, od kraja oktobra počinje sezona takozvanih zimskih slava. U ovom periodu koji traje do sredine januara gotovo da se svake nedelje proslavlja neki svetitelj. To je prilika za okupljanje porodica i prijatelja, ali i slavlje. A gde je slavlje tu je i preterivanje, kako u pripremanju hrane i pića, tako i konzumiranja.
Iako sveštenici često ističu da je slava žito, koljivo (kolač) vino i slavska sveća, domaćini ne štede kad je u pitanju obeležavanje krsne slave. U odnosu na prošlu godinu onima koji slave trebaće mnogo više novca nego lane. Sudeći po cenama na pijaci i u supermarketima za slavu za oko 20 gostiju potrebno je oko 50.000 dinara. Ova cifra je samo okvirna jer uvek se nađe i neki nepredviđeni trošak tako da kad se podvuče crta to izađe mnogo više.
Ako vam se čini da je ovo premalo, ili previše, slobodno uzmite digitron u ruke pa sami izračunajte. Mi vam donosimo prosečne cene koje smo uzeli sa sajtova najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji. Ali, krenimo redom.
Predjelo
Predjelo je važan deo slave jer se služi gostima na početku slavskog ručka. Najčešće se aranžiraju suhomesnati proizvodi, kuvana jaja, ruska salata, razne vrste sireva i kačkavalja. Od dubine džepa domaćina zavisi da li će kupiti prvoklasnu pršutu, pečenicu, šunku, čajnu kobasicu, kulen… Prednost seoskih domaćinstava je što dosta ovih proizvoda imaju i sami, dok se domaćice u gradu snalaze i uglavnom kupuju na akcijama.
Delikates Cena
- pršuta 3.000 do 6.000
- pečenica 1.600 do 4.700
- šunka 1.800 do 2.500
- kulen 1.400 do 2. 500
- kačkavalj 1.850 do 2.500
- čajna kobasica 2. 400
* Cene su u dinarima i po kilogramu
Supa
Nema slave bez slavske supe i čorbe. Za nju jer potrebno pileće ili juneće meso, mada mnoge domaćice kombinuju jedno i drugo. Da bi supa bila kvalitetna potrebno je dosta povrća i naravno rezanca.
Namirnica Cena
- pileće grudi 550
- juneća plećka 1.350
- šargarepa 100
- peršun 180
- rezanci za supu 200 do 500
*Cene su po kilogramu
Sarma
Sarma je sinonim za srpsku slavu, a za njenu pripremu potreban je kiseli kupus, pirinač, mleveno meso i začini. Ajd da računamo da začine imate, ali nema dobre sarme bez barem kilograma suvih rebara koja će dati poseban šmek ovom srpskom tradicionalnom jelu.
Namirnica Cena
- kiseli kupus 250 do 350
- mleveno meso 600 do 800
- mešano mleveno meso 1.330
- suva rebra 620 do 1.200
- pirinač 160 do 300
*Cene su u dinarima po kilogramu
Pečenje
Za mnoge najvažniji deo slavskog ručka je pečenje. Kupovina celog praseta ili jagnjeta se odavno ne praktikuje pa većina domaćina u zavisnosti od broja gostiju pečenje kupuje na kilogram. U proseku za dvadesetak gostiju potrebno je između šest i osam kilograma pečenja ako baš nećete da štedite i da vam ovali ne budu prazni. Osim toga, iako je cena žive vage značajno jeftinija ukoliko ne živite na selu nemate ni mogućnost da kupite prase ili jagnje da ga zakoljete i nosite na pečenje.
Namirnica Cena
- praseće pečenje 1.800 do 2. 500
- jagnjeće pečenje 2.300 do 2.600
*Cene variraju u zavisnosti od dela Srbije gde ga kupujete, a izražene su u dinarima po kilogramu.
Salate
Uz pečenje neophodna je i salata, a sve zavisi šta ćete izabrati da li svež kupus, turšiju ili ajvar.
Namirnica Cena
- svež kupus 150
- tegla ajvara (700 g) 900 do 1.200
- pinđur 1.000
- ren (200 g) 250
- turšija (300 g) 220 do 340
Kolači
Završnica svakog slavskog ručka je desert. Mnoge domaćice vagaju da li se više isplati kupiti gotove kolače ili ih praviti. Kad se uzme u obzir cena materija, utrošeni trud, vreme i struja zaključak je da su gotovi kolači ipak bolja opcija. Za slavu od 20 ljudi potrebno je barem pet kilograma kolača.
Namirnica Cena
- Sitni slavski kolači 1.500 do 3.500 dinara
Piće
Ova stavka može značajno da vam uveća budžet za slavu u zavisnosti koliko su gosti raspoloženi da piju te večeri, kakvo piće ćete im ponuditi i gde ćete ga kupiti da li u prodavnici ili u podrumu pića. Ako u kući imate neku flašu rakije ili domaće vino možete dosta da uštedite.
Piće Cena
- rakija 1.500 do 3.500
- vino (750 ml) 500 do 2.000
- gazirani sokovi 100 do 150
- pivo (0,33) 124 do 240
- kisela voda (2 l) 62 do 90
Slavski kolač
Naravno nikako ne treba zaboraviti ni slavski kolač čija cena zavisi od toga da li će ga domaćica sama pripremati što je i najjeftinije ili će kupiti gotov u pekari. Cene slavskih kolača u pekarama su od 1. 500 do čak 3.500 dinara.
Kad se sve sabere i podvuče crta izađe da vam je za slavu za 20 ljudi potrebno najmanje 50.000 dinara. Slavski budžet može da bude i značajno uvećan ukoliko kupujete skuplje i brendirane namirnice i piće.
Možda i nije loše prisetiti se reči sveštenika koji u ovo vreme često ističu da slave nisu veselja, i da se ne treba razbacivati s novcem već je obeležiti skromno.
Ali, kad su Srbi žalili pare kad je trebalo da se pokažu pred kumovima, rodbinom i prijateljima pa ne čudi što se mnogi zadužuju ili podižu kredite kako bi proslavili krsnu slavu. A to nije suština obeležavanja sveca koji je zaštitnik porodice.