Stanje pčelinjih društava se veoma mnogo razlikuje kako u okviru jednog pčelinjaka, a možda još više od pčelinjaka do pčelinjaka. Bilo je slučajeva da su društva koja su bila živa u februaru, kasnije stradala. Može da se smatra da je ključni razlog nedovoljan broj pčela, iscrpljenost i kratak životni vek pčela, negde se pojavila i nozemoza. Dodatno, i grabež je igrala važnu ulogu. Relativno je povećan broj pčelara koji su se žalili na gubitak matica i to najpre u prethodnih mesec-dva. Zavisno od pripremljenosti pčela za zimu, načina rada, kao i lokacije, neki pčelinjaci su u veoma dobrom stanju, dok su drugi znatno slabiji ili i sasvim slabi.
Dobra društva imaju leglo na velikoj površini rama i krajem marta to je otprilike bilo 4-5 ramova velikog legla, kod LR košnica može da bude i više jer su ramovi manji. Ne računamo slučajeve kada je leglo nije veliko a rašireno je na mnogo ramova. Društva koja imaju veće medne vence na ramovima sa leglom, sada mogu da dođu u veoma nepogodnu situaciju da ih unos nektara i polena blokiraju. Zbog toga bi moglo da se očekuje i povećano rojenje pre bagremove paše. Najjača društva imaju možda srazmerno manje meda u košnicama ali to ne treba da brine jer sada su najvažnije pčele i leglo. Nasuprot njima, društva srednje snage pa i slabija, često su sa obiljem meda, kako u mednim vencima tako i sa strane legla.
Neki od zadataka koje bi pčelari trebalo da obave u ovom mesecu su:
Pregledavanje pčelinjih zajednica: Pčelari bi trebalo da pregledaju svoje pčelinje zajednice kako bi proverili jesu li zdrave i jake. Ovo bi trebalo uključivati pregled stanja legla, broj pčela i količinu hrane u košnici.
Dodavanje novih okvira: Ako pčelinja zajednica izgleda jako jaka, pčelari bi mogli da dodaju nove okvire kako bi povećali prostor za odlaganje meda i legla.
Uklanjanje umrlih pčela: U ovom mesecu, pčelari bi trebalo da redovno uklanjaju mrtve pčele iz košnica kako bi sprečili širenje bolesti.
Hranjenje pčela: Ako zajednica izgleda kao da nema dovoljno hrane, trebalo bi početi hraniti pčele šećernim sirupom ili drugim veštačkim izvorima hrane.
Čišćenje košnica: Trebalo bi očistiti košnice od propolisa i ostalih otpadaka kako bi obezbedili čist i zdrav prostor za pčele.
Priprema opreme: Pčelari bi trebalo da pogledaju svoju opremu i da obezbede da je sve spremno za sezonu sakupljanja meda i polena.
Planiranje: Planirajte svoje aktivnosti za sledeće mesece, uključujući pripremu košnica, nadzor nad bolestima i štetočinama, te pripremu za sezonske promene