Pet miliona dinara za razvoj poljoprivrede

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji uz podršku USAID-a u opštini Aranđelovac sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, opština Aranđelovac i Projekat „Velika mala privreda“, potpisani su ugovori sa korisnicima kojima će biti dodeljeno ukupno 5.000.000,00 dinara za 2024. godinu.

„Iako opština ulaže zaista značajna sredstva u poljoprivredu u Aranđelovcu, stočni fond je ostao nedovoljno obuhvaćen kada su u pitanju te podsticajne mere. Veoma sam ponosan da smo našli jedan dobar sistem kao što je revolving fond, gde se sredstva daju korisnicima a sa druge strane su povratna i mogu se ponovo koristiti. Naš stočni fond zanoviće se za 300 svinja i ovaca i u nadi da će ovaj mehanizam da zaživi, planiramo da zanovljavamo ova sredstva i narednih godina. Dodatno nas ohrabruje i to što pored i teškog stanja u poljoprivredi ima mnogo zainteresovanih za ovakve konkurse, pogotovo što su to mladi i žene“, izjavio je Bojan Radović, predsednik opštine Aranđelovac

Konkursom koji je bio otvoren do 05. aprila, ukupno 11 poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine, dobilo je beskamatne pozajmice sa rokom vraćanja od 3 godine, koji će moći da ulože u nabavku kvalitetnog priplodnog materijala.

„Opština Aranđelovac je prva opština sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga koja prepoznala značaj ovog inovativnog modela za finansiranje investicija poljoprivrednih proizvođača, gde je stočarstvo prepoznato kao grana na koju bi trebalo da se stavi fokus. Značaj fonda je utoliko veći jer će sada poljoprivredni prozvođači sa teritorije opštine Aranđelovac pored nacionalnih i lokalnih mera imati mogućnost da svake godine apliciraju i za sredstva iz ovog fonda“ izjavio je Goran Miljković, savetnik za regionalni razvoj Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i dodao da će Regionalna agencija kao implementacioni partner u ovom projektu pružiti administrativno tehničku podršku kako opštini Aranđelovac tako i poljoprivrednim proizvođačima da na najbolji način iskoriste sredstva za unapređenje ekonomskih aktivnosti na svojim gazdinstvima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.03.2024.

Beskamatni kredit za nabavku priplodnih životinja

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

31.10.2023.

12. međunarodni dani energetike i investicija i Sajam ekologije

26.10.2023.

Beograd postaje novi centar u Evropi za spajanje kompanija i izlazak na ključna izvozna tržišta

13.06.2023.

Sporazum o partnerstvu potpisali Novosadski sajam i Projekat „Bolja energija“

24.04.2023.

I iz opštinske kase pomoć poljoprivrednicima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca