Kada je vreme za setvu uljane repice

Setva uljane repice je najosetljivija faza u proizvodnji.Seje se ranije od strnih žita, jer je prezimljavanje repice nešto slabije.Za razliku od pšenice, čija je tačka rasta tokom jeseni i zime ispod površine zemljišta u čvoru bokorenja, kod uljane repice je između kotiledona iznad površine zemljišta.Samim tim je izložena nižim temperaturama i veći je rizik od izmrzavanja tokom zime.Veoma je važno da uljana repica u kratkom jesenjem periodu stvori veću lisnu površinu, odnosno više hrane za rast korena i njenu akumulaciju u zadebljanom vratu korena.

Treba koristiti isključivo sertifikovano seme. Izbegava se setva u sveže poorano i pripremljeno zemljište.Setva u takvo zemljište je otežana i nekvalitetna, što rezultira neravnomernim nicanjem i neujednačenim rasporedom biljaka na parceli, otežanom zaštitom i lošom tolerancijom stresa.Seje seu optimalnom rokuod 25.avgustado 20. septembra.Na prinos semena se nepovoljno odražava i prerana i prekasna setva.Kod prerane setve se, u toku jeseni, razvije prebujan usev kod kojeg se izduži epikotil stabljike i takve biljke loše prezimljavaju.Još je izraženiji negativan uticaj kod prekasne setva.Tada biljke ulaze u zimu nedovoljno razvijene, sa malo rezervnih materija u stabljici i korenu, lakše izmrzavaju, sporije se regenerišu u proleće, kasne u porastu, što rezultira smanjenjem prinosa.Dubinu setve treba podesiti na 1,5cm do 2,5 cm, jer je seme uljane repice veoma sitno (masa 1.000 semena je od 4gdo6 g).

Seje se u redove sa razmakom od 20cm do30 cm. Najčešći je razmak od 25 cm. Moguća je i setva na 50 cm, uz naknadnu kultivaciju. Uljanu repicu treba sejati samo kada zemljište ima dovoljno vlage.Ako vlage u tlu ponestane kada su klijanci stari dva-tri dana, neće preživeti isušivanje, jer u to vreme dnevne temperature često prelaze i 30 °C u kontinuitetu od nekoliko dana.Dužina vegetacije iznosi 270-280 dana.

Posle setve, ako zemljište nije previše vlažno,treba ga valjati kako bi se uspostavio dobar kontakt semena sa zemljištem i omogućilo kapilarno kretanje vode.Zahvaljujući ovoj meri,bolje je ukorenjavanje biljaka, a nicanje brže i ujednačenije.

Uljana repica je osetljiva na pojavu pokorice, koja se može javiti posle jakih kiša ili zalivanja pre nicanja.Njenu pojavu je neophodno sprečiti mrvičastom strukturom pokrovnog sloja zemljišta, zalivanjem manjim normama, ili je razbijati lakim oruđima.

U periodu cvetanja je poželjno, u dogovoru sa pčelarima, postaviti košnice na obodu parcele da bi se poboljšalo oprašivanje i oplodnja.

Trend je u svetu, a i kod nas, da se seju hibridi uljane repice, jare i ozime forme.Kao i kod suncokreta i kukuruza, kod kojih se hibridi upotrebljavaju već nekoliko decenija, i kod hibrida uljane repice se koristi fenomen pozitivnog heterozisa. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut od nacionalnog značajaza Republiku Srbiju, pored sorti koje su već dobro poznate „NS zlatna“ ima i hibride: „NS ras“,„NS vid“ i „NS pek“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca